ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ: Και αν γίνει σεισμός...

Βόμβα στην άκρη της Αθήνας

Το Θριάσιο Πεδίο είναι η πιο βιομηχανοποιημένη περιοχή της Αττικής. Από την Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο περνάει, άμεσα ή έμμεσα, το 45% της βιομηχανικής παραγωγής του ΑΕΠ. Δύο διυλιστήρια, Χαλυβουργία, Ναυπηγεία, η ΠΥΡΚΑΛ, αμυντική βιομηχανία και πάνω από 3,5 χιλιάδες εταιρείες έχουν την έδρα τους στο Θριάσιο. Μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση απαιτεί και τεράστια ετοιμότητα σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας παρουσιάζει τις ανησυχίες του για το ανοικτό ενδεχόμενο σεισμού λόγω των ανοικτών ρηγμάτων στον Κορινθιακό κόλπο και ιδιαίτερα της Κακιάς Σκάλας. Αναφέρεται στο παράδειγμα της Τουρκίας και θεωρεί ότι στην Ελλάδα τα πράγματα μπορεί να είναι χειρότερα καθώς η περιοχή των διυλιστηρίων γειτνιάζει με κατοικημένες περιοχές.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ



Σχετικά με τα ρήγματα που απειλούν την Αττική, ο καθηγητής Λέκκας γράφει στο ιστολόγιο του:

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από ρήγματα που είναι μέσα στην περιφέρεια της Αττικής, ή στον γύρω υποθαλάσσιο χώρο.


Στο Θριάσιο πεδίο, στα Μεσόγεια και στη βόρεια Αττική, αλλά και μέσα στο λεκανοπέδιο υπάρχουν τεκτονικές δομές ικανές να προκαλέσουν ένα σεισμό πάνω από 5,5 ρίχτερ, ο οποίος, ανάλογα με τη θέση του ρήγματος, το βάθος, τον προσανατολισμό του και τον τόπο διάρρηξης, θα προκαλέσει μικρές ή μεγαλύτερες καταστροφές, κυρίως σε κτίρια μικρού όγκου και χαμηλού ύψους έως 2-3 ορόφων. (.)»


Δεύτερον, τα ρήγματα που βρίσκονται σε μια απόσταση 40-60 χλμ. και τα οποία κυρίως εντοπίζονται προς την πλευρά του Κορινθιακού κόλπου, του Σαρωνικού, του Βόρειου-Νότιου Ευβοϊκού, αποτελούν ένα διαφορετικό σεισμικό κίνδυνο. Τα ρήγματα αυτά μπορούν να δώσουν σεισμικές δονήσεις πάνω από 6 ρίχτερ και, ενώ κάποια είναι γνωστά, όπως αυτά που υπάρχουν προς τα δυτικά, στον Κορινθιακό κόλπο, υπάρχουν και ρήγματα που απαντώνται στους γύρω υποθαλάσσιους χώρους και εν πολλοίς είναι ακόμα άγνωστα. (.)

Τέλος, οι σεισμοί, οι οποίοι εκδηλώνονται σε απόσταση πάνω από 100 χλμ. από την Αθήνα, και κυρίως πρόκειται για σεισμούς μεγάλου βάθους, μπορεί να αποτελέσουν σεισμικό κίνδυνο και για την Αθήνα. Οι σεισμοί αυτοί εκδηλώνονται στο ελληνικό τόξο, κάτω από την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και το κεντρικό Αιγαίο και, όταν έχουν μέγεθος πάνω από 7 ρίχτερ, μπορεί να είναι καταστροφικοί, για τα ψηλά κτίρια της Αθήνας και κυρίως τα κτίρια πάνω από 6 ορόφους, όταν μάλιστα είναι θεμελιωμένα στα μαλακά εδάφη των χαμηλών υψομετρικά περιοχών της Αττικής».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου