ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Κάθε βράδυ στους δρόμους της Αθήνας ξεκινάει μια μεγάλη μάχη: μερικές εκατοντάδες εργάτες καθαριότητας πρέπει να συλλέξουν έγκαιρα τουλάχιστον 5.000 τόνους σκουπιδιών. Μέχρι τις 8 το πρωί, που σταματάει η αποκομιδή, θα πραγματοποιηθούν περισσότερα από 150 δρομολόγια απορριμματοφόρων, για να μείνει καθαρή η πρωτεύουσα.
Ο Κώστας Δεμίρης έχει περάσει πολλές νύχτες τα τελευταία 20 χρόνια σκαρφαλωμένος στο αναβατόριο του απορριμματοφόρου. Με ζέστη ή κρύο, με βροχή ή χιόνια, αυτός και οι συνάδελφοί του φορτώνουν κάθε βράδυ στο όχημα δεκάδες κάδους, βάρους 400 κιλών ο καθένας. Είναι εκτεθειμένοι όχι μόνο δεκάδες τύπους βακτηρίων, αλλά και στον κάθε ασυνείδητο οδηγό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σοβαρές μολύνσεις και τα ατυχήματα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Στο μοναδικό εν λειτουργία ΧΥΤΑ της Αττικής, στη Φυλή, καταφθάνουν όλα τα απορρίμματα του Λεκανοπεδίου. Οι εργαζόμενοι εδώ δεν είναι όλοι ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά, παρότι καλούνται να διαχειριστούν τριπλάσιο όγκο απορριμμάτων από τον προβλεπόμενο. Ούτως ή άλλως, μετρούνται στα δάχτυλα οι υπάλληλοι του ΧΥΤΑ που πρόλαβαν να βγουν στη σύνταξη... 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου