Οι ISKRA στο Jazz Corner85


 Jazz Corner85

Ένας νέος εναλλακτικός χώρος μουσικών εκδηλώσεων άνοιξε στις 4 Απριλίου τις πόρτες του στο κοινό φιλοδοξώντας να γίνει στέκι όσων αγαπούν την τζαζ αλλά και τον μουσικό διάλογο ανάμεσα σε διαφορετικά είδη. Στοιχηματίζοντας στην πολυφωνία, την έμπνευση και την έκπληξη, το JazzCorner85, καλεί τους μουσικόφιλους κάθε Πέμπτη βράδυ στην φιλόξενη αίθουσα “Αθηνά Live” του Ωδείου Γ. Φακανά όπου σημαντικοί εκπρόσωποι της δημιουργικής μουσικής σκηνής, παλιοί και νέοι, θα παρουσιάζουν τα έργα τους, θα μοιράζονται νέες δουλειές τους, θα “ξαναζωντανεύουν” σχήματα που άφησαν ιστορία, θα δημιουργούν ειδικές καλλιτεχνικές παραστάσεις και αφιερώματα .

Για το αναλυτικό πρόγραμμα του Jazzcorner85 εδώ

Έτσι στον πρώτο κύκλο συναυλιών παρουσίασε τη δουλειά του, ο Σάκης Παπαδημητρίου και ακολουθούν οι Τάκης Μπαρμπέρης , Λητώ Βογιατζόγλου, Τάκης Φαραζής και Έλλη Παπαλά, το Κουαρτέτο εγχόρδων Κύκλος, Τάκης Πατερέλης, Μίμης Πλέσσας, Ross Daly και Βασίλης Ρακόπουλος, Χάρης Λαμπράκης, οι Mode Plagal, Ευγενία Καρλάφτη, Inside, και θα δούμε το πολυαναμενόμενο Reunion των ISKRA. Σε εποχές κρίσης και την ψυχαγωγία ένα από τα πολλά θύματά της, η πρόταση του JazzCorner85 είναι -σε πείσμα των καιρών- να μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε καλή μουσική με ένα εισιτήριο προσιτό σε όλους και σε ένα φιλικό περιβάλλον που σέβεται τόσο τον ακροατή όσο και τα τεκταινόμενα στη σκηνή. Επιμένοντας και διεκδικώντας εναλλακτικούς, προσιτούς και οικείους χώρους μουσικής έκφρασης, φιλοδοξούμε οι Πέμπτες του JazzCorner85 να γίνουν το τακτικό ραντεβού όσων αγαπούν την τζαζ, τον αυτοσχεδιασμό και το πάντρεμα των μουσικών.
Την Πέμπτη 6 Ιουνίου oι ISKRA



Το 1984 ήταν μια εποχή όπου στην Ελλάδα δεν συνέβαινε τίποτα στο χώρο της δημιουργικής νέας Jazz και Fusion μουσικής μέχρις ότου τέσσερεις νέοι και πολλά υποσχόμενοι μουσικοί ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφτιαξαν το Jazz-Fusion γκρουπ των ISKRA!! Oι γνωστοί σήμερα πλέον, David Lynch, Γιώργος Φακανάς, Τάκης Φαραζής και Νίκος Τουλιάτος, χωρίς να το καταλαβαίνουν, άλλαζαν την εικόνα της Jazz στη χώρα μας και γίνονταν προπομποί πολλών νέων μουσικών που δρουν σήμερα και που οι ISKRA αποτελούν γι’ αυτούς το πρώτο τους ερέθισμα η το φορέα που άνοιξε το δρόμο σε κοινό και μουσικούς.

Έτσι από το 1984 έως το 1988 οι ISKRA έκαναν πολλές συναυλίες στην Ελλάδα, έπαιξαν στο εξωτερικό, ηχογράφησαν δύο πρωτοποριακούς δίσκους - A NEW DAY και PARASTASIS- έπαιξαν σε αναρίθμητα φεστιβάλ, συνεργάστηκαν με το Εθνικό Θέατρο αλλά και έπαιξαν σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Καθοριστική ήταν η συμβολή τους στην ανάμιξη των αυτοσχεδιαστικών στοιχείων με την τραγουδιστική φόρμα του δημιουργικού Ελληνικού τραγουδιού. Το Ελληνικό κοινό άκουγε για πρώτη φορά μέσα σε τραγούδια και μουσική καταξιωμένων συνθετών και τραγουδοποιών (Σφέτσας, Μικρούτσικος, Καραΐνδρου κλπ.) σόλο από τύμπανα, μπάσο, σαξόφωνα με έναν ιδιαίτερο τρόπο, καθιστώντας έτσι για πρώτη φορά στην Ελληνική πραγματικότητα τον μουσικό-εκτελεστή ισότιμο με τους τραγουδιστές. Μέχρι και σήμερα εκτελούνται πασίγνωστα τραγούδια με τη φόρμα που τους προσέδωσαν οι ISKRA.

24 χρόνια μετά οι Lynch, Φακανάς, Φαραζής και Τουλιάτος ενώνονται και πάλι στο ISKRA για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να επαναπροσδιορισθούν οι νεότεροι.

Δεν πρόκειται για συναυλίες νοσταλγίας. Δεν ταιριάζει η νοσταλγία στο συνεχώς ανήσυχο πνεύμα των τεσσάρων μουσικών που, άλλωστε σήμερα διαγράφει ο καθένας εξαιρετικά δημιουργική και πρωτοποριακή πορεία. Απλά, επιθυμούν να ξαναπαίξουν τη μουσική που οι ίδιοι δημιούργησαν προσθέτοντας της την 24χρονη εμπειρία τους, έτσι ώστε να παρουσιάσουν τη νέα της εικόνα.

Συναυλία γιορτή, συναυλία δημιουργικής μουσικής με αφετηρία τη Jazz.

Πιάνουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε…..



Τους ISKRA αποτελούν οι:

David Lynch: tenor sax, percussion

Τάκης Φαραζής: piano, keyboards

Γιώργος Φακανάς: bass guitar, fretless bass

Νίκος Τουλιάτος: drums, percussion



Γενική είσοδος: 15 €

Η κατανάλωση ποτού δεν είναι υποχρεωτική.

Αίθουσα ¨ΑΘΗΝΑ΄ Live¨

Λεωφ. Ποσειδώνος 3, 183.44 Μοσχάτο.

Τηλέφωνα κρατήσεων: 210.4813605, 210.4819355, 210.4839112

(ώρες 13:00-21:00)

www.jazzcorner85.gr











Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου