Το υπουργείο Δικαιοσύνης για το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού

Στην κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας, γίνεται αναφορά στις κινήσεις της (πρώτης) κυβέρνησης, όταν «Καταγράφηκαν οι ανάγκες, προκειμένου να προωθηθούν οι λύσεις. Η κατάσταση ήταν δύσκολη, με ανεπάρκειες στις υποδομές και το προσωπικό. Καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες να βελτιωθούν οι υποδομές συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες δεν έχουν φτάσει ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο.


Η κυβέρνηση νομοθέτησε άμεσα (ν. 4322/2015), δίνοντας τη δυνατότητα αποφυλάκισης των κρατουμένων με σοβαρές αναπηρίες, μετά όμως από πιστοποίηση επίσημου φορέα (ΚΕΠΑ) και κρίση δικαστικού οργάνου. Ήδη 50 κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν, λόγω της αναπηρίας τους (44 με 67% και 6 με 80%). Σήμερα στο Νοσοκομείο κρατουμένων παραμένουν 134 άτομα (παλιότερα ακόμα και 168) ενώ σε ξεχωριστό παράρτημα παραμένουν 47 οροθετικοί κρατούμενοι, όπου πριν λίγες μέρες άρχισε να λειτουργεί Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.»

Στη συνέχεια, τα δύο υπουργεία αναφέρουν πως έχει δρομολογηθεί ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη του συνόλου των κρατουμένων, σ’ όλες δηλ. τις φυλακές. Θα ενισχυθούν τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Ειδικά Κέντρα Υγείας και η σύνδεση με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Παράλληλα, αναπτύχθηκε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης (Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων / CPT) για την μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων».



Τέλος για τα δύο νοσοκομεία των φυλακών Κορυδαλλού, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει πως «διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται συνολική αναμόρφωση, υποδομών, προσανατολισμού και λειτουργίας. Συστήθηκε σχετική επιτροπή που ήδη παρέδωσε πόρισμα για το Ψυχιατρείο Κρατουμένων, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε από τα δύο Υπουργεία. Οι διοικητικές λειτουργίες του Ψυχιατρείου θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ το θεραπευτικό έργο θα μεταφερθεί στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, και συγκεκριμένα της ψυχιατροδικαστικής κλινικής του Νοσοκομείου Αττικόν.

Παράλληλα, το Νοσοκομείο Κρατουμένων ήδη ενισχύεται με γιατρούς και άλλο επιστημονικό προσωπικό. Άμεσα, όμως εξετάζεται ο μετασχηματισμός του, ώστε να καλύπτει τους κρατουμένους με ανάγκες άμεσης περίθαλψης ή αυξημένης φροντίδας. Μέχρι τότε, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων, με παροχή φαρμάκων και νοσηλεία σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, είναι εξασφαλισμένη."

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου