Με αοριστίες και ανεπάρκεια η Σύνοδος Κορυφής θετικές οι αποφάσεις εκτιμά ο πρωθυπουργός

Τσίπρας: Αναγνωρίστηκε ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας
Την εκτίμηση ότι «αναγνωρίστηκε ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας στη μείωση των προσφυγικών ροών» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.




Χθες βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι επισημάνθηκε η ανάγκη να εφαρμοστεί η διμερής συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας. Παράλληλα, υπήρξε δέσμευση να ασκηθούν σημαντικές πιέσεις από την πλευρά της ΕΕ προς τρίτες χώρες, προκειμένου είτε να ενεργοποιηθούν παλαιότερες συμφωνίες επανεισδοχής, είτε να γίνουν επιστροφές.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναγνώρισαν την ανάγκη να υπάρξει μηχανισμός επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία και δεσμεύτηκαν να ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο.

Τέλος, σχετικά με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είναι μια απόφαση την οποία καλωσορίζουμε» και επισήμανε ότι «είναι απολύτως σαφές ότι η δράση αυτών των σωμάτων εναπόκειται στην ευθύνη της διαφύλαξης των συνόρων που παραμένει εθνική ευθύνη».
ΔΕΣ ΤΟ VIDEO ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ


Πρώτον, όσον αφορά τη συνεργασία μας με στόχο να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και ιδίως οι μεταναστευτικές. Το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, για την Ευρώπη και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ταυτόχρονα, έχουμε μια πολύ γεμάτη ατζέντα όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, τον ευρύτερο διάλογό μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μια ατζέντα που είναι ακόμα πιο σημαντική δεδομένης της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή μας. Ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις».

Σήμερα συνεχίζονται οι εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο επίκεντρο του οποίου αναμένεται να βρεθούν η προσφυγική κρίση και η διαχείρισή της και η μετατροπή του Frontex σε ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή.

Τα βασικά σημεία του κειμένου συμπερασμάτων

Όπως αναφέρεται στο τελικό κείμενο, προκειμένου να διατηρηθεί η ακεραιότητα της Σένγκεν, είναι απαραίτητο:

να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, διασφαλίζοντας συστηματικούς ελέγχους ασφαλείας και εμποδίζοντας τη διακίνηση πλαστών εγγράφων
να προχωρήσει η γρήγορη συμφωνία συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος προκειμένου να λειτουργήσουν κι άλλα hotspots
να διασφαλιστεί η συστηματική και ολοκληρωμένη ταυτοποίηση, καταγραφή και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων αλλά και λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστεί η άρνηση καταγραφής
να εφαρμοστούν οι αποφάσεις μετεγκατάσταση
να εφαρμοστούν κι άλλα συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η πραγματική επιστροφή ανθρώπων που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ε.Ε.
να συνεχιστεί η εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος μετεγκατάστασης
το συμβούλιο κορυφής «θα πρέπει να εξετάσει γρήγορα τις προτάσεις της Κομισιόν για την ίδρυση ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνόρων και ακτοφυλακής, για το εθελοντικό πρόγραμμα ανθρωπιστικής υποδοχής και τα ταξιδιωτικά έγγραφα για τις απελάσεις» - συζήτηση που μετατίθεται για τη νέα χρονιά, όταν την προεδρία θα αναλάβει η Ολλανδία.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου