62 άνθρωποι κατέχουν όσο πλούτο έχει ο μισός πληθυσμός της Γης

Κατά 44% έχει αυξηθεί άπό το 2010 ο πλούτος των 62 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, οι οποίοι πλέον κατέχουν χρήματα ίσα με αυτά που έχουν 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Όπως αναφέρει η έκθεση της Oxfam, οι 3,5 δισεκατομμύρια φτωχότεροι έχουν απωλέσει από το 2010 το 41% του πλούτου τους, με τους 62 πλουσιότερους να αυξάνουν την περιουσία τους κατά 44% από την ίσια χρονιά.

Οι μισοί από όσους περιλαμβάνονται στη λίστα των 62 οικονομικά ισχυρότερων είναι άνθρωποι από τις ΗΠΑ, ενώ 17 είναι Ευρωπαίοι και οι υπόλοιποι προέρχονται από Κίνα, Ιαπωνία, Βραζιλία, Μεξικό και Σαουδική Αραβία.

190 τρισεκατομμύρια δολάρια προσωπικού πλούτου έχουν μεταφερθεί σε φορολογικούς παραδείσους, με τα έσοδα που χάνουν οι κυβερνήσεις από μη φορολόγηση των χρημάτων αυτών να ανέρχονται στα 190 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι χαρακτηριστικό, πως ο πλούτος που παράγεται στην Αφρική, θα ήταν αρκετός για να λυθεί το πρόβλημα της περίθαλψης και της εκπαίδευσης 4 εκατομμυρίων παιδιών στην ήπειρο, έτσι ώστε κάθε παιδί να μπορεί να πάει σχολείο και να έχει υγειονομική περίθαλψη . Το 30% του πλούτου όμως, βρίσκεται σε λογαριασμούς εκτός της Αφρικής, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να χάνουν 14 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η διευθύντρια της Oxfam International, Γουίνι Μπιάνιμα σημείωσε πως «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων να πεινάνε όταν οι πόροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να τους βοηθήσουν απορροφώνται από αυτούς στην κορυφή».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου