Υπουργοί Εσωτερικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Ελλάδα να λάβει περισσότερα μέτρα για να ελέγξει τις προσφυγικές ροές και αρκετοί απείλησαν ευθέως την Αθήνα με αποκλεισμό από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν. Διαψεύδει η Κομισιόν τα περί σχεδίου αποπομπής.
Το σχέδιο της Κομισιόν για το προσφυγικό και το ζήτημα της Σένγκεν, για την οποία οι Βρυξέλλες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, μαζί με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας βρίσκονται στο επίκεντρο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών στο Αμστερνταμ.
Eνώ πληθαίνουν οι πιέσεις για αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αποπομπής της Ελλάδας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε ότι «δεν συζητάμε καμία αποπομπή και καμία αναστολή τη συμφωνίας του Σένγκεν και οι όποιες κινήσεις μας γίνονται με βάση τις υπάρχουσες δυνατότητες που προβλέπονται από τη συμφωνία Σένγκεν».
Καθώς οι υπουργοί Εσωτερικών έφθαναν στον χώρο της συνόδου στο Αμστερνταμ, περνούσαν μπροστά από ένα πλοίο της διεθνούς αμνηστίας, γεμάτιο με κούκλες με σωσίβια για να μοιάζουν με τους πρόσφυγες που φθάνουν την Ευρώπη.
«Ηγέτες της Ευρώπης, δεν πρέπει να σάς ανησυχούν οι εκλογές. Αυτό που πρέπει να σας ανησυχεί είναι τα βιβλία της Ιστορίας», γράφει πανώ που έχει αναρτηθεί στο πλοίο.
Απειλές εναντίον της Ελλάδας εξαπέλυσε νωρίτερα, για μια ακόμη φορά, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, κάνοντας λόγο για αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, σε περίπτωση που η Αθήνα «δεν κάνει περισσότερα για την διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ»
Με δηλώσεις της πριν τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος τόνισε ότι είναι ουσιαστικής σημασίας να διασφαλίσει η Ελλάδα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και εάν δεν το κάνει τότε «τα εξωτερικά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν θα μετακινηθούν στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης»
Από την Ελλάδα, η ίδια ζητεί να κάνει το ταχύτερο δυνατό όλα τα απαραίτητα για να ενισχυθεί «η πραγματική διασφάλιση» των εξωτερικών συνόρων.
Εξάλλου, επισήμανε την ανάγκη να εγκατασταθεί στην Ελλάδα μία κοινή συνοριοφυλακή και μία ακτοφυλακή. Η σχετική πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι και θα συζητηθεί στη σημερινή σύνοδο.
Σύμφωνα με την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών, είναι «μύθος» ότι δεν μπορεί να φυλαχθούν τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, καθώς το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα είχε επαρκείς δυνατότητες για τη φύλαξη των συνόρων, και, κατά την άποψή της, ένα από τα μεγαλύτερα πολεμικά ναυτικά της Ευρώπης χρειάζεται μία πολιτική διοίκηση για να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων.
Σχετικά με τις χθεσινές απειλές της κατά της Ελλάδας, στο κυριακάτικο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας «Ντι Βελτ», η Μικλ-Λάιτνερ επισήμανε πως «είναι καιρός τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους. Ο καθένας γνωρίζει πως είναι σημαντικό και αναγκαίο να διασφαλιστούν τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και κατόπιν η Ευρώπη να επανακτήσει και πάλι την ικανότητα της για δράση».
Ο γερμανός ομόλογός της Τόμας ντε Μεζιέρ κάλεσε επίσης την Ελλάδα «να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσει τον απειλητικό τόνο της αυστριακής ομολόγου του και χωρίς να επαναλάβει τις απειλές για τον αποκλεισμό από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας.
«Το γεγονός παραμένει ότι θέλουμε να διαφυλάξουμε τη Σένγκεν, θέλουμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, αλλά ο χρόνος είναι μετρημένος», τόνισε ο Τόμας ντε Μεζιέρ εκτιμώντας ότι το σημείο κλειδί είναι η ταχεία εφαρμογή της συμφωνία με της ΕΕ με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.
«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, δηλαδή έλεγχο» είπε ο βέλγος υπουργός Γιαν Γιάμπον. «Αν δεν γίνει αυτό, θα πρέπει να το κοιτάξουμε στενά» συμπλήρωσε.
«Οφείλουμε να ενισχύσουμε τους ελέγχους και να καταστήσουμε πραγματικά ασφαλείς τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάνοντας αυτό θα διασώσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία» στο πλαίσιο της ζώνης Σένγκεν, δήλωσε από την πλευρά του ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.
Σχετικά με την υπόθεση του αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Σένγκεν, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν μικρά κομμάτια της Ευρώπης στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό» διότι «θα ήταν η αρχή της διάλυσης».
Επισημαίνοντας ότι επτά χώρες έχουν ήδη εγκαταστήσει ελέγχους στα σύνορά τους, ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας Αντερς Ιγκεμαν, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο, δήλωσε ότι «εν τέλει, εάν μία χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να περιορίσουμε τις σχέσεις της με τη ζώνη Σένγκεν. Εάν δεν ελέγχεις τα σύνορά σου, θα υπάρξουν συνέπειες για την ελεύθερη κυκλοφορία».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου