«Μάχη εντυπώσεων» η συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό

Ολοκληρώθηκε η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο με τον Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη να «διασταυρώνουν για πρώτη φορά τα ξίφη» τους. Ο πρωθυπουργός κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα να έρθουν σε διάλογο και να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για το ασφαλιστικό. Αναφερόμενος στη Ν.Δ. ο Πρωθυπουργός τόνισε «ιδεολογικά μας χωρίζει άβυσσος», ενώ κάλεσε σε διάλογο τους αγρότες. «Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. Ο υπουργός Εργασίας κ.Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου του τόνισε πως «θέλουμε να μοιράσουμε μια μικρότερη πίτα με δικαιότερο τρόπο».
Το Ασφαλιστικό αποτελεί ζήτημα που προκαλεί φθορά στην κυβέρνηση, η οποία βλέπει τις κινητοποιήσεις να κλιμακώνονται, ενώ οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια προβάδισμα της ΝΔ. 

Τσίπρας: Έλλειμμα βιωσιμότητας λόγω της λεηλασίας των αποθεματικών τα τελευταία 40 χρόνια

Πυρά κατά των κομμάτων που άσκησαν διακυβέρνηση από το 70΄ και μετά, εξαπέλυσε ο Α. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στην προ ημερησίας συζήτηση για το ασφαλιστικό λέγοντας ότι «το έλλειμμα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού σχετίζεται με τη λεηλασία των αποθεματικών τα τελευταία 40 χρόνια». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι εάν δεν παρθούν τα μέτρα το σύστημα θα καταρρεύσει.
Μητσοτάκης: Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδος


Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε την ομιλία του με ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, αποκαλώντας την τωρινή κυβέρνηση, την πιο επιβλαβή των τελευταίων δεκαετιών


Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως: «Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδος. Οδηγήσατε τη χώρα στα όρια της εξόδου από την ευρωζώνη, υπογράψατε τρίτο μνημόνιο, αυξήσατε την ανεργία υπονομεύσατε το κύρος της χώρας στο εξωτερικό και κλείσατε τις τράπεζες. Και εσείς οργανώσατε φιέστα. Αυτό δεν είναι πρόσκληση. Είναι πρόκληση. Αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα στη χώρα. Έχετε αποτύχει και έχετε κοροϊδέψει συστηματικά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες».



Καμμένος: «Δεν μπορεί να μείνουν ατιμώρητοι αυτοί που διέλυσαν τα ταμεία»


Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμένος ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στις αιτίες που φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση. Άρχισε από την ίδρυση του ασφαλιστικού συστήματος το οποίο έχει δημιουργηθεί χωρίς καμία αναλογιστική μελέτη από το 1950. Υποστήριξε πως η παθητική διαχείριση των αποθεματικών με την κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και ο άτυπος δανεισμός του κράτους, οδήγησε σε δανεισμό πληθωριστικό. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι παράδειγμα καλής διαχείρισης του ταμείου. Υπήρξαν μειωμένες συντάξεις, άτομα που φεύγουν νωρίς διότι η καλή διαχείριση είναι αυτη που επέτρεψε να έχουν τα ταμεία 35 δις.


Γεννηματά: O κ. Τσίπρας ψάχνει συνενόχους να μοιραστεί τις ευθύνες


Σφοδρή κριτική στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξαπέλυσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, κατά τη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση λέγοντας χαρακτηριστικά «Βυθίσατε την οικονομία. Προχωρήσατε στη δέσμευση των αποθεματικών των ταμείων. Ο κ. Τσίπρας ψάχνει να βρει συνενόχους και να μοιραστεί τις ευθύνες»

Κουτσούμπας: «Η κοινωνική ασφάλιση είναι διεκδίκηση χρόνων»



«Τα κόμματα όλα μαζί ψήφισαν το μνημόνιο και η διαμάχη η οποία υπάρχει είναι μια ψευδαίσθηση, ανέφερε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Το σχέδιο δεν διορθώνεται, δεν παίρνει τροποποιήσεις και πρέπει να αποσυρθεί όπως ζητούν οι εργαζόμενοι στις κινητοποιήσεις και στα μπλόκα», δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ

«Η θέση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη: Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν διορθώνεται, δεν παίρνει από τροποποιήσεις, να αποσυρθεί, όπως το ζητούν και οι χιλιάδες εργαζομένων που είναι στις διαδηλώσεις, στις απεργίες, στα μπλόκα». 


Θεοδωράκης: Περιορίστε το κομματικό κράτος για το ασφαλιστικόΕπιθέσεις κατά της κυβέρνησης αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης λέγοντας χαρακτηριστικά «τα κόμματα εξουσίας και τα κόμματα της άρνησης υπερασπίστηκαν μαζί ένα αδιάφανο πελατειακό σύστημα. Ήσασταν μαζί κύριοι της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις διαδηλώσεις εναντίον της πρότασης Γιαννίτση».


Υπέρ των καναλιών ο Λεβέντης

«Αν μπει ανώτατο πλαφόν στα 1.500 ευρώ και συγχωνευθούν οι συντάξεις σε μία, καθώς και αν μειωθούν οι συντάξεις των βουλευτών, η Ένωση Κεντρώων θα ψηφίσει το ασφαλιστικό», έκανε σαφές ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

«Εσείς τετραγωνίζετε τον κύκλο. Η άποψή μου είναι ότι οι αγρότες πρέπει να φύγουν οι αγρότες από τις εθνικές οδούς, δεν θα καταφέρουν τίποτα με την υπογραφή που έχετε βάλει. Το μόνο που σας μένει είναι να την ωραιοποιήσετε. Πιστεύετε αλήθεια ότι θα κοπεί το χρέος;» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ρίχνοντας βολές κατά της κυβέρνησης.

Ο κ. Λεβέντης επιτέθηκε στην κυβέρνηση στο ότι θέλει να χορηγήσει μόνο τέσσερις άδειες στα κανάλια λέγοντας ότι πρέπει να πάρουν άδειες όλα τα κανάλια που λειτουργούν. 


Κατρούγκαλος: Θέλουμε να μοιράσουμε μία μικρότερη πίτα με δικαιότερο τρόπο

Ευνοημένοι από το νέο ασφαλιστικό θα είναι οι μεσαίοι και μικροί αγρότες που θα δηλώσουν έως 12.000 ευρώ ετησίως, έκανε σαφές ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στη Βουλή. «Θέλουμε να μοιράσουμε μία μικρότερη πίτα με δικαιότερο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Η έκθεση που συνέταξε τον Ιούλιο του 2014 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε ότι η κυβέρνηση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) χρειάζεται να σκεφθεί νέα μέτρα για το ασφαλιστικό και ότι είναι δεσμευμένη ότι θα λάβει νέα μέτρα , είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου