Φρένο Σόιμπλε στις συζητήσεις για το χρέος

Φρένο βάζει εκπρόσωπος του Σόιμπλε στις συζητήσεις περί διαβουλεύεσεων για το χρέος και ευνοϊκότερων όρων στη διάθεση χρήματος προς την Ελλάδα. Θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά, επαναλαμβάνει το Βερολίνο.
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, σχολίασε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο συζητείται το ενδεχόμενο να αναλάβει ο ESM διμερή δάνεια από το πρώτο πακέτο στήριξης και να διαθέσει στην Ελλάδα «φρέσκο» χρήμα με ευνοϊκότερους όρους.

Είναι απολύτως λογικό να μην έχει γίνει συζήτηση για το χρέος, τόνισε, «διότι έχει συμφωνηθεί ότι πρέπει πρώτα να γίνει η αξιολόγηση, η οποία θα προσδιορίσει και καθοριστικά ποια πορεία θα πάρουν μακροπρόθεσμα οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα» δήλωσε.

Πρόσθεσε δε ότι υπό αυτή την έννοια δεν τίθενται αυτά τα ερωτήματα αυτήν τη στιγμή.

«Εμείς θα περιμένουμε τώρα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά, πιθανώς, θα υπάρξει τέτοια διαβούλευση. Αλλά από αυτήν τη θέση δεν μπορώ να προτρέξω με εικασίες» κατέληξε.

Νέοι κανονισμοί

Εντωμεταξύ, νέους κανονισμούς στο καθεστώς παροχής βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προς τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης προωθεί η Γερμανία, με τις σχετικές συζητήσεις ωστόσο, να βρίσκονται σε πρόωρο στάδιο.

Σύμφωνα με έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, το οποίο αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg, προτείνεται η αυτόματη επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων, όποιας χώρας αιτείται βοήθειας από τον ESM.

Με αυτόν τον τρόπο, το Βερολίνο επιχειρεί να περιορίσει το κόστος δανεισμού της εκάστοτε χώρας, αλλά και να συρρικνώσει την έκθεση της ΕΚΤ στα υψηλού κινδύνου κρατικά ομόλογα.

Περιορισμός κινδύνων

«Οι τραπεζικές προκλήσεις και οι κίνδυνοι στους εθνικούς προϋπολογισμούς θα πρέπει να περιοριστούν, προκειμένου να ενισχύσουμε την τραπεζική ένωση της Ευρωζώνης» αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο και προκρίνεται η δημιουργία αυτόματης διαδικασίας αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, μέσω της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων.


Πρόκειται για πρόταση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο διασφάλισης των ευρωπαϊκών καταθέσεων και εξυγίανσης των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου