Μπρα ντε φερ κυβέρνησης - Eldorado


«Προϋπόθεση για οποιονδήποτε διάλογο από εδώ και μπρος είναι να πάρει πίσω την απόφαση (για αναστολή των επενδύσεων) η εταιρεία. Δεν μπορούμε να συζητούμε κάτω από καθεστώς εκβιασμών» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, μετά τη λήξη της συνάντησης με τον πρόεδρο της Eldorado Gold Πολ Ράιτ και τη διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός.
Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι με ευθύνη της εταιρείας έχει δημιουργηθεί ένα πάρα πολύ βαρύ κλίμα και προσέθεσε ότι όταν υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις μιας επενδυτικής εταιρείας με το Δημόσιο, αυτά λύνονται με διάλογο και όχι με την κατάθεση τελεσιγράφων.

Πολύ εποικοδομητική χαρακτήρισε, από την πλευρά του, τη συνάντηση ο κ. Ράιτ. «Μας δόθηκε», προσέθεσε, «η ευκαιρία να αιτιολογήσουμε την απόφασή μας. Είμαστε εδώ ως επενδυτές, όχι για να κάνουμε πολιτική».«Με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων τα πρόστιμα είχαν εξαφανιστεί. Χρειάστηκε να τα αναζητήσουμε και να κάνουμε αυτό που επιβάλλει η νομοθεσία» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

Για τις άδειες, τόνισε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να σέβονται τις νομοθεσίες του περιβάλλοντος, ενώ έκανε λόγο για δεύτερο ατοπημα της Eldorado, μιλώντας για αντισυμβατική συμπεριφορά της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, ο κ.Ράιτ κάνει πολιτικό «road show», επιτίθεται στην κυβερνηση και βάζει τους εργαζόμενους μπροστά για να εκβιάσει. «Δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς», απάντησε ο κ. Σκουρλέτης στις κινήσεις του προέδρου και διευθύνων συμβούλου της Eldorado Gold.

Αναφερόμενος στις θέσεις εργασίας, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «δεν είναι ούτε 2.000 ούτε 5.000». Όπως είπε, είναι πολύ λιγότερες, αναφέροντας πως 830 εργαζόμενοι είχαν προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη που ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της εταιρίας τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, δεν ειναι μόνο ζήτημα θέσεων εργασίας στις Σκουριές αλλά γενικά ζήτημα εργαζομένων και έκανε λόγο για υπονόμευση όταν δημιουργείται επένδυση που υπονομεύει την αειφόρο ανάπτυξη. Με άλλα λόγια, η σημερινή ανάπτυξη πρέπει να μη θέτει σε κίνδυνο τις αναπτυξιακές δυνατότητες των μελλοντικών γενεών.

Ο ίδιος, διέψευσε την ενόχληση της Κομισιόν, λέγοντας πως η δήλωση της εκπροσώπου («Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος αποσκοπούν στην ενίσχυση της ικανότητας της χώρας να προσελκύσει ξένες και εγχώριες επενδύσεις ή στη συγκράτηση των υφιστάμενων») έγινε στο πλαίσιο σχετικής ερώτησης δημοσιογράφου, ενώ επισήμανε πως αρχικά η εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν θα προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο.

Τελευταία φορά που κατέβαλε φόρους η Eldorado Gold, ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης, ήταν το 2006-07, αφού τόνισε πως πρέπει «να δούμε τι έχει καταβάλει ως φόρους στο ελληνικό δημόσιο», η « περιβόητη επένδυση», σημείωσε πως τα πρόστιμα από το ελληνικό δημόσιο που τους έχουν καταλογιστεί, ανέρχονται σε σχεδόν 8 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου