Οι συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες -VIDEO

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συναντάται αυτή την στιγμή ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Δείτε την άφιξη και την υποδοχή στο Μπερλεμόντ στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα το προσφυγικό κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, στις Βρυξέλλες.

Αν και ήταν συνάντηση γνωριμίας, προγραμματισμένη να κρατήσει μισή ώρα, τελικά διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, ενδεικτικό, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, ότι «η συνάντηση ήταν σε άριστο κλίμα».

Αναφερόμενος στο μείζον για την Ευρωπαϊκή Ένωση θέμα του προσφυγικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, κάτι στο οποίο συμφώνησε ο Μάρτιν Σουλτς, με τη λογική ότι κάτι τέτοιο δεν θα δώσει λύση στο πρόβλημα. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι πρέπει να γίνει συνείδηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, καθώς μάλιστα η Ελλάδα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και την οικονομιή κρίση. Ο κ. Σουλτς συμφώνησε ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί, κάτι που όπως είπε προωθεί από την πλευρά του όσο μπορεί, ωστόσο θα πρέπει και η Ελλάδα να δώσει σημάδια ότι κάνει ότι μπορεί στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει.

Ένα ακόμη σημείο συμφωνίας των κ.κ. Μητσοτάκη και Σουλτς ήταν ότι η Τουρκία έχει ρόλο-κλειδί στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ωστόσο η συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπολείπεται των προσδοκιών που έχει δημιουργήσει και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει. Συμφωνία φυσικά υπήρξε για την αντιμετώπιση από τη γείτονα της λαθραίας διακίνησης των προσφύγων και των μεταναστών, θέμα για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει τις δικές της πληροφορίες και έχει πλήρη εικόνα. Οι προσδοκίες από την Τουρκία και η αντίστοιχη πίεση θα αυξηθεί, καθώς εγκρίθηκε η εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ της βοήθειας από την ΕΕ για το προσφυγικό, μετά την άρση των επιφυλάξεων της Ιταλίας.

Με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο


«Το προσφυγικό μεταναστευτικό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο αν υπάρξει ουσιαστική αλληλεγγύη μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«Η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο μίας πρωτοφανούς κρίσης. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση καθυστέρησε να αντιληφθεί την ένταση του προβλήματος», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Θέλω, όμως, να σημειώσω ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει σημαντική πρόοδος, ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στην Ευρώπη. Εμείς είπαμε ότι δεν πρόκειται να μετατρέψουμε το πρόβλημα αυτό σε πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι ένα εθνικό θέμα και η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική. Όσο η χώρα θα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, τόσο πιο εύκολο θα είναι να καταδείξουμε, ακόμη και σε αυτούς που μας κουνάν το δάχτυλο, ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο. Ότι και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, ότι τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί από την Επιτροπή με πολύ δεσμευτικούς στόχους μετεγκατάστασης πρέπει να ολοκληρωθούν από τα κράτη μέλη».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ειδική αναφορά στις ευθύνες της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις δικές της δεσμεύσεις, σε σχέση με την ανάσχεση των ροών αυτών και κυρίως στο πεδίο της εξάλειψης των δικτύων των διακινητών των ανθρωπίνων ψυχών, που δυστυχώς οργιάζουν και με την ανοχή της Τουρκίας».


Η Ελλάδα είναι υπό μεγάλη πίεση, γιατί είναι ένα από τα σημεία εισόδου των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, δήλωσε ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα «προσπαθεί να στήσει έναν μηχανισμό που να ανταποκρίνεται και στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και προσέθεσε: «Είναι δύσκολα τα πράγματα, πρέπει να δείξουμε κατανόηση στην Ελλάδα και να εξάρουμε τη στάση του ελληνικού λαού και όλων εκείνων που καθημερινά επιχειρούν στις ελληνικές θάλασσες, και κυρίως στην ελληνική ακτοφυλακή που πραγματικά δίνει τον καλύτερό της εαυτό στο κομμάτι της διάσωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου