Δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για την μη τήρηση των συμφωνηθέντων

Την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Καγκελάριο της Γερμανίας, 'Ανγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της σήμερα.

Παράλληλα, ζήτησε και υπήρξε συμφωνία να στηριχθεί η Ελλάδα, να ενταθεί η προσπάθεια για την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων, και να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ με στόχο την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών ανθρώπων και τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Με τον Φίλιπο Γκράντι

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μέρος μιας πιθανής λύσης που θα προσφέρει βοήθεια, αλλά ταυτόχρονα ότι δεν θα δεχτεί μονομερείς ενέργειες από κανέναν, έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Φίλιππο Γκράντι, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση, όπου τέθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις του προσφυγικού ζητήματος, τονίστηκε ότι μονομερείς και μη συντονισμένες ενέργειες δε συμβάλλουν στη διαχείριση ενός διεθνούς προβλήματος, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μονάχα με στενή συνεργασία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η συζήτησή τους επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην παροχή υποστήριξης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προς τις ελληνικές αρχές για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Παράλληλα, συζητήθηκαν πτυχές της επιχείρησης του ΝΑΤΟ και η προώθηση των διαδικασιών μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης των προσφύγων σε κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες με τον κ. Γκράντι, ο κ. Τσίπρας αναφέθηκε στη δύσκολη συγκυρία στην οποία λαμβάνει χώρα η επίσκεψή του. Τόνισε ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμιο θέμα, όχι πρόβλημα μόνο της περιοχής και υπογράμμισε ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι αποδεκτές. Αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα, τόνισε, πρέπει να συνεργαστούμε στενά, να συντονιστούμε περισσότερο.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μέρος μιας πιθανής λύσης που θα προσφέρει βοήθεια -αυτή είναι η βασική μας προτεραιότητα-, αλλά, ταυτόχρονα, δεν θα δεχτούμε μονομερείς ενέργειες από κανέναν. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η συνεργασία και οι προσπάθειες του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι πολύ κρίσιμες για να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση και πρωτίστως για να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους.

Ο κ. Γκράντι αναφερόμενος στις εξελίξεις σχετικά με χώρες που επιβάλλουν περιορισμούς, εξέφρασε τη διαφωνία του γι' αυτά τα μέτρα, είπε ότι είναι ο λάθος τρόπος δράσης και απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα για συνεργασία (υπενθυμίζεται ότι χτες η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επέκρινε τις "περιοριστικές πρακτικές" που επιβλήθηκαν από χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, η Σλοβενία και η ΠΓΔΜ, και κάλεσε την Ευρώπη να έχει μια συντονισμένη προσέγγιση ώστε να μοιραστούν οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της κρίσης).

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο οποίος θα βρίσκεται αύριο στις Βρυξέλλες, όπως είπε, αναφέρθηκε στη χτεσινή επίσκεψη του στη Λέσβο όπου διαπίστωσε ιδίοις όμμασι περιπτώσεις αποβίβασης προσφύγων που είχαν διασωθεί και εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον πρωθυπουργό για αυτά που κάνει. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η όλη οργάνωση στη Λέσβο είναι καλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου