Τσίπρας: Οι φράκτες δεν είναι λύση στο προσφυγικό

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικεντρώνεται το ενδιαφέρον με το προσφυγικό και το Brexit να κυριαρχούν στην ατζέντα των συνομιλιών. «Η λύση του προσφυγικού δεν είναι να οικοδομούμε φράκτες», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο.
Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και αλληλέγγυοι σε όλα τα πεδία, το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τα τείχη και η ξενοφοβία




Οι συνομιλίες θα περιοριστούν στα μέτρα που έχουν αποφασιστεί μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και στο θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, καθώς αναβλήθηκε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρεται να εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις «σημαντικές ελληνικές προσπάθειες» σε ό,τι αφορά το προσφυγικό.

Η συζήτηση αφορούσε τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στη Σύνοδο Κορυφής, δηλαδή τις σχέσεις της Ευρώπης με τη Βρετανία και το προσφυγικό, αλλά και τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας.

OXI σε μονομερείς ενέργειες


Στην μεταξύ τους συζήτηση, οι δύο πλευρές φέρονται να συμφώνησαν ότι η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ, καθώς επίσης και ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες.

Επισημάνθηκε, επίσης, ο κομβικός ρόλος που έχει η στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στην αποτελεσματική και ανθρωπιστική διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Τέλος, συζητήθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί τον επόμενο χρόνο η βοήθεια που δέχεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις ανάγκες της διάσωσης, φιλοξενίας και καταγραφής των προσφύγων.

Σχετικά με το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος, συμφωνήθηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Η τελική λύση είναι στην Τουρκία


Νωρίτερα, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε συναντηθεί και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα για τη Σύνοδο του ΕΛΚ.

Σε δηλώσεις του, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισήμανε ότι παρά ις αρχικές μεγάλες καθυστερήσεις, υπάρχει σημαντική πρόοδος στην επίτευξη των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

«Η τελική λύση του προβλήματος είναι στην Τουρκία και μόνο μέσα από ειλικρινή διάλογο ΕΕ-Τουρκίας μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί σε αυτή του τη διάσταση» υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα κάνει ό,τι καλύτερο για να διασφαλίσει τα σύνορα της Ευρώπης»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τόνισε πως πρέπει να γίνουν περισσότερα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι η ώρα να παίξουμε παιχνίδια και να ρίξουμε ευθύνες

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον Τσέχο πρωθυπουργό

Για το περιεχόμενο της μίνι συνόδου των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ, που έγινε στην Πράγα την περασμένη Δευτέρα, ενημέρωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μπόχουσλαβ Σόμποτκα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε διμερή συνάντηση που είχαν πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.



Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ο Τσέχος πρωθυπουργός είχε προσκαλέσει τον Αλ. Τσίπρα στη σύνοδο στην Πράγα, ωστόσο ο ίδιος δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση λόγω φόρτου εργασίας. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Αλ. Τσίπρας είπε στον Τσέχο ομόλογό του πως η Ελλάδα αδυνατεί να υλοποιήσει οτιδήποτε μη σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, όπως είναι οι παράνομες επαναπροωθήσεις.

Επίσης, ζήτησε να δοθεί το απαραίτητο περιθώριο στην ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό να αποδώσει καρπούς, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Τουρκίας, της μετεγκαταστασης και της συμμέτοχης του ΝΑΤΟ.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η αποστολή στρατού και χωροφυλακής στα σύνορα μιας χώρας, συνιστά μια «μη φιλική ενέργεια».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Τσέχος πρωθυπουργός απάντησε πως η Τσεχία θα βοηθήσει και την Ελλάδα, όπως και βοηθάει τις άλλες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου