Απορρίπτει κατηγορηματικά το Μαξίμου το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες κάλπες, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις από τους δανειστές για λήψη σκληρών μέτρων στο ασφαλιστικό και περαιτέρω μείωση δαπανών, αλλά και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό για την κυβερνητική πολιτική. Την ίδια ώρα, ανοίγει το μέτωπο και στο προσφυγικό, μετά και τις δηλώσεις Νταβούτογλου περί γερμανο-τουρκικού σχεδίου για εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε Αιγαίο και Συρία, με σκοπό τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.
Απορρίπτει κατηγορηματικά το Μαξίμου το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες κάλπες, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις από τους δανειστές για λήψη σκληρών μέτρων στο ασφαλιστικό και περαιτέρω μείωση δαπανών, αλλά και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό για την κυβερνητική πολιτική. Την ίδια ώρα, ανοίγει το μέτωπο και στο προσφυγικό, μετά και τις δηλώσεις Νταβούτογλου περί γερμανο-τουρκικού σχεδίου για εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε Αιγαίο και Συρία, με σκοπό τον έλεγχο των προσφυγικών ροών
Είναι αδιανόητο να γίνουν εκλογές, δεν μπορεί να γίνονται κάθε τρεις μήνες, διαμήνυσε τη Δευτέρα ανώτατη κυβερνητική πηγή, σε μία προσπάθεια να βάλει οριστικό τέλος στην εκλογολογία.
Αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση είναι το προσφυγικό, είναι η αξιολόγηση που πρέπει να προχωρήσει και να προχωρήσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη μέσα από μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, πρόσθεσε η ίδια πηγή σε σύντομη συνομιλία που είχε στην Τεχεράνη με δημοσιογράφους.
«Εγωιστές» οι αγρότες
Για τους αγρότες και τις κινητοποιήσεις τους σημείωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα να δώσει η κυβέρνηση γιατί -όπως τόνισε- η συζήτηση γίνεται πάνω σε μια πρόταση νόμου, και όχι σε νομοσχέδιο, που αφορά όλη την κοινωνία, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτοί δεν έχουν φωνή; είπε χαρακτηριστικά.
Ειδικά τους αγρότες -πρόσθεσε- τους ευνοεί. Είναι εξαιρετικά εγωιστικό, συνέχισε η ίδια πηγή, το ότι οι αγρότες δεν έρχονται στο τραπέζι του διαλόγου.
Σε ερώτηση αν ανησυχεί για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, υπογράμμισε ότι ανησυχεί για το προσφυγικό, για την αξιολόγηση και να προχωρήσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη μέσα από μια ενεργητικά πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.
«Δημοσιονομικό κενό»
Εντωμεταξύ, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης διαμήνυσαν πως οι θεσμοί δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα προτού λάβουν συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Αν και στην κυβέρνηση διατυπώνουν πολλές επιφυλάξεις για την προέλευση των εν λόγω αξιωματούχων τους οποίους επικαλείται το Γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, υπονοώντας προφανώς ότι κινούνται στον σκληρό πυρήνα του Β. Σόιμπλε, στην Αθήνα είναι γνωστή η θέση της Κομισιόν για την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού και το τρέχον έτος και το επόμενο.
Η Κομισιόν ουσιαστικά επαναφέρει το πάγιο αίτημα του ΔΝΤ για μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης. Σε ανάλογο κλίμα κινείται και η έκθεση των οικονομολόγων της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία μια πολιτική βασισμένη στη μείωση των δαπανών είναι σαφώς πιο αποτελεσματική για τη μείωση του χρέους μιας χώρας από ό,τι η επιβολή φόρων.
Τσακαλώτος: Να τελειώσουμε γρήγορα
Τις δυσκολίες στη διαπραγμάτευση ήρθε να επιβεβαιώσει τη Δευτέρα, ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογραμμίζοντας ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ σημαντικό και από πολιτική άποψη καθώς έχει υπάρξει κόπωση της κοινωνίας αλλά και για λόγους οικονομικούς.
«Πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου για να ανοίξει μετά η συζήτηση για το χρέος διότι αν πάμε το Μάιο και τον Ιούνιο καήκαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό
Σε σχέση με το προσφυγικό τέλος, ενδεικτική της κλιμάκωσης των πιέσεων προς την Αθήνα αποτελεί η κίνηση του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος, στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα στην Άγκυρα, αποκάλυψε πρόθεση των δύο χωρών για ανάμειξη του ΝΑΤΟ στα σύνορα της γειτονικής χώρας με τη Συρία, αλλά και στο Αιγαίο, με σκοπό τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου