Οι προσφυγικοί πληθυσμοί στην Ελλάδα. 20 εκατομμυρια εγκλωβισμένοι

Στους 20.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί. Κλειστό από το βράδυ της Πέμπτης είναι το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη και κανείς πρόσφυγας δεν επετράπη να περάσει στην ΠΓΔΜ την Παρασκευή.

Τα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής έχουν υπερπληρότητα σε πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα:
• στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα,
• στον Ελαιώνα 1.200,
• στο Σχιστό 1.200 
• στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.150 πρόσφυγες 
• στο νέο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.

Ο καταυλισμός στην Ειδομένη είναι ασφυκτικά γεμάτος από 5.000 άτομα ενώ εκατοντάδες άλλοι πρόσφυγες, εξακολουθούν να προσεγγίζουν πεζοί το σημείο, ευελπιστώντας να μπορέσουν, κάποια στιγμή, να περάσουν.

Στα νησιά

482 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με τα στοιχεία των λιμενικών αρχών του νομού. Συγκεκριμένα, στη Ρόδο φιλοξενούνται 137 άνθρωποι σε κτήριο που έχει διαμορφώσει ο Δήμος κοντά στο λιμάνι, στο Καστελόριζο 85 στο Πολιτιστικό Κέντρο, στο νησί της Λέρου 205 άτομα σε εγκαταστάσεις στα Λέπιδα δίπλα από το υπό κατασκευή hot spot, και στη Κω 55, που βρίσκονται στην ύπαιθρο.

Στη Λέσβο συνεχίζουν να φτάνουν από το πρωί εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Περίπου 700 άτομα αποβιβάστηκαν το μεσημέρι στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης από τα πλοία του Λιμενικού Σώματος και Βουλγαρικό σκάφος της δύναμης της Frontex.

Ανάμεσα τους εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά που είχαν περισυλλεχτεί από ακυβέρνητες βάρκες μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Πολλά από αυτά σε πολύ κακή κατάσταση λόγω της θαλασσοταραχής αλλά και των κακουχιών στη διάρκεια του ταξιδιού στην Τουρκία προς τις ακτές.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, εκατοντάδες πρόσφυγες αποβιβάζονταν σήμερα δίπλα σε σκάφη μεταφοράς καυσίμων, ενώ άναβαν τσιγάρο και δεκάδες παιδιά έτρεχαν προς μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και ανεξάρτητους εθελοντές που τους «καλωσόριζαν» με τρόφιμα χωρίς τον παραμικρό έλεγχο.

Στη Χίο έχουν μείνει 498 πρόσφυγες, οι οποίοι με την ολοκλήρωση της καταγραφής τους θα παραμείνουν στο hot spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.

Να αναφερθεί ότι περίπου 1.000 από τους παραπάνω πρόσφυγες πρόκειται να αναχωρήσουν από τη Λέσβο και τη Χίο σήμερα το βράδυ με το πλοίο «Blue Star 1», το οποίο πραγματοποιεί τακτικό δρομολόγιο για Πειραιά.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα
Στον προαύλιο χώρο του κλειστού κολυμβητηρίου Καβάλας βρίσκονται 680 άτομα. Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο αναμένονται αύριο, Σάββατο με το πλοίο της γραμμής 560 πρόσφυγες προερχόμενοι από την Μυτιλήνη.

Από το κέντρο φιλοξενίας της Κοζάνης έφυγαν την Παρασκευή 150 πρόσφυγες με προορισμό την Ειδομένη. Στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης έχουν απομείνει περίπου ογδόντα πρόσφυγες, οι περισσότεροι από το Αφγανιστάν.

Επίσης, στην περιοχή των Γρεβενών, στον κόμβο του Ταξιάρχη στην Εγνατία οδό, μια ομάδα 30 προσφύγων ξεχώρισε από το μπλοκ των 130 Σύρων που έχουν κατασκηνώσει σε υπαίθριο πάρκινγκ και περπατώντας κατά μήκος της Εγνατίας κατευθύνονται προς την Κοζάνη. Στη Δεσκάτη Γρεβενών φιλοξενούνται στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του Γεωπάρκου 60 Σύροι πρόσφυγες.

Τετρακόσιοι πρόσφυγες βρίσκονται στην περιοχή του Αλμυρού Μαγνησίας. Οι πρόσφυγες έχουν φθάσει από χθες με οκτώ λεωφορεία και διανυκτέρευσαν στην ύπαιθρο στην περιοχή του ΣΕΑ Αλμυρού.

Ομαλοποιημένη και χωρίς ένταση, είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας στα Τρίκαλα, όπου φιλοξενούνται συνολικά 374 πρόσφυγες, Σύροι και Ιρακινοί. Από αυτούς 150 περίπου είναι παιδιά. Χθες το βράδυ εγκατέλειψαν το κλειστό γυμναστήριο 40 περίπου πρόσφυγες, οι οποίοι με συνοδεία περιπολικών και με τα πόδια κατευθύνονται προς την Ειδομένη.

Περίπου 550 πρόσφυγες βρίσκονται στην Φθιώτιδα με κατεύθυνση τα σύνορα. Οι 250 φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο κοντά στην είσοδο της Λαμίας και οι υπόλοιποι σε μοναστήρι στην περιοχή του Δομοκού.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στο νομό Λάρισας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν λεωφορεία με πρόσφυγες, καθώς αναχώρησαν όλα σταδιακά χθες το βράδυ.

Το γράφημα αποτυπώνει τις συγκεντρώσεις και μετακινήσεις των προσφυγικών πληθυσμών στην ελληνική επικράτεια την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου