Αγρότες:"Εδώ και τώρα" κλίμάκωση των κινητοποιήσεων


Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων «εδώ και τώρα» αποφάσισαν οι αγρότες σε Τέμπη και γέφυρα Στομίου - Αρνητικά μηνύματα έρχονται από τις μαραθώνιες συσκέψεις στα μπλόκα, μετά την πεντάωρη συνάντηση εκπροσώπων τους με τον Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα, κατά την οποία ο πρωθυπουργός παρουσίασε νέα πρόταση για το Ασφαλιστικό - Ελιγμό χαρακτήρισε τα εξαγγελθέντα μέτρα το ΚΚΕ, ενώ το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για οριστικό διαζύγιο της κυβέρνησης με τους αγρότες
Ήδη έκλεισαν τα Τέμπη , προκαλώντας μάλιστα και τον εγκλωβισμό αυτοκινήτων που κινούταν ελεύθερα στην εθνική οδό. Επιπλέον, αποφασίστηκε να κλείσει και η γέφυρα του Στομίου στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης, αποκλείοντας έτσι την κυκλοφορία και από τον παραλιακό άξονα του νομού που χρησιμοποιείται ως εναλλακτική διαδρομή, ενώ υπάρχουν προτάσεις να κλείσουν και οι σιδηροδρομικές γραμμές.
Και οι αγρότες των Μικροθηβών σκληραίνουν τη στάση τους ως απάντηση στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Από την Τρίτη αποφασίστηκε η δημιουργία νέου μπλόκου στην Κεφάλωση Αλμυρού, ένα ακόμη πιο νευραλγικό σημείο επί του ΠΑΘΕ που δεν προσφέρεται για σύντομες εναλλακτικές διαδρομές, ώστε να προκληθεί γενικό κυκλοφοριακό μπλακ-άουτ.

Έντονα δυσαρεστημένος ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, Αχιλλέας Καμπούρης, δήλωσε πως «δεν βγήκαμε ηττημένοι, είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, ο κόσμος πήρε το μήνυμα και είναι εξαγριωμένος».

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο, είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ επισήμανε πως «πλέον στο τραπέζι μπαίνουν και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων, πέραν του επ’ αόριστον αποκλεισμού που ξεκινήσαμε και πάλι σήμερα».

«Όπως φάνηκε, ο πρωθυπουργός δεν ήταν διατεθειμένος να ικανοποιήσει ούτε ένα αίτημά μας και όπως φαίνεται, οι αποφάσεις που εκτελεί είναι καθαρά μνημονίου και τρόικας» δήλωσε.


«Εμμένουμε στις αρχικές θέσεις»

Στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, ο συντονιστής, Δημήτρης Μόσχος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Εμμένουμε στις αρχικές μας θέσεις και ζητάμε να αποσυρθούν τα σχέδια για το Ασφαλιστικό και Φορολογικό, αλλά και να ληφθούν μέτρα προς τη μείωση του κόστους παραγωγής, αφού σε αντίθετη περίπτωση ο πρωτογενής τομέας θα αφανιστεί, ιδίως οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «παραμένουμε με το βλέμμα καρφωμένο στις εξελίξεις στις επόμενες μέρες, ενώ αναμένουμε και το κείμενο 25 σημείων που θα δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση για τον πρωτογενή τομέα».

Ως «δύο ευθείες που δεν τέμνονται πουθενά» χαρακτήρισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, Μαυρουδής Μηντσιούδης, τη στάση και θέση της κυβέρνησης και αγροτών.

«Απογοητευμένος» με την εξέλιξη που είχε ο διάλογος με τον πρωθυπουργό, δήλωσε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου του δήμου Αλεξανδρείας, Παναγιώτης Μεσσαλάς, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο Νησελίου Ημαθίας.

ΟΧΙ από την Αντιπολίτευση

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός έδειξε σήμερα ότι επιθυμεί το οριστικό διαζύγιο με τους αγρότες. Για τα προβλήματα που ο ίδιος με την πολιτική του δημιούργησε, περιορίστηκε ξανά σε προεκλογικού τύπου υποσχέσεις, χωρίς περιεχόμενο. Έτσι ούτε ο Αγροτικός κόσμος θα επιβιώσει, ούτε η χώρα θα προχωρήσει.»

Το ΚΚΕ σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελούν ελιγμό κάτω από την πίεση του αγροτικού κινήματος.

«Είναι μέτρα που δεν δίνουν διέξοδο στην επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών. Αρμόδιο να απαντήσει σε ένα προς ένα τα μέτρα είναι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, που εκφράζει τις ανάγκες όχι των εύπορων, αλλά των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων των αγροτών».

Η Λαϊκή Ενότητα τόνισε: «Άνθρακες το αποτέλεσμα της πολυδιαφημισμένης και πολύωρης συνάντησης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των 39 μπλόκων, οι οποίοι προσέτρεξαν σήμερα στο Μαξίμου. Οι αγρότες δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα 'του προσχηματικού 'διαλόγου διαρκείας', αλλά να εντείνουν τον αγώνα τους και να τον συνδέσουν ακόμα περισσότερο με τον συνολικό αγώνα για την ακύρωση των μνημονίων».λυτικά, εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο Βαγγέλης Παπαγιαννούλης, εκπρόσωπος 39 μπλόκων, έκανε λόγο για ουσιαστικό διάλογο για το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, και το κόστος παραγωγής. «Επιστρέφουμε στα μπλόκα για γενικές συνελεύσεις», τόνισε.
Στο ίδιο πνεύμα και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Μπλόκων Πελοποννήσου, ανέφερε ότι γνωστοποιήθηκαν οι προτάσεις της κυβέρνησης και ότι αποτελεί. δημοκρατικό θέμα για κάθε μπλόκο το αν θα συνεχιστούν οι αποκλεισμοί ή όχι.

Οι συζητήσεις με τον Α. Τσίπρα

Στην πολύωρη σύσκεψη στο Μαξύμου, η οποία διήρκησε περίπου πέντε ώρες, συμμετείχαν πέντε εκπρόσωποι αγροτών από τη Θεσσαλία, πέντε από τη Μακεδονία, ένας από την Κρήτη, δύο από την Πελοπόννησο, τρεις από το Πανελλαδικό και ένας από την Πρωτοβουλία, αλλά και οι εκπρόσωποι των Τεμπών και των Μικροθηβών.

Από τις 12:00 της Δευτέρας, ήταν σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη του Πρωθυπουργού με αγρότες, στην οποία συμμετέχουν 5 εκπρόσωποι αγροτών από τη Θεσσαλία, 5 από τη Μακεδονία, ένας από την Κρήτη, 2 από την Πελοπόννησο, 3 από το Πανελλαδικό και ένας από την Πρωτοβουλία αλλά και οι εκπρόσωποι των Τεμπών και των Μικροθηβών.
Ανοιχτός «για έναν διάλογο που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό», εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των αγροτών. Καλή βάση για διάλογο χαρακτήρισε τα αιτήματα και τις προτάσεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση.
«Το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει και μπορεί να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια, ούτως ώστε να μπορέσει ο αγώνας και η κινητοποίηση να έχει και αποτέλεσμα. Όχι μόνο μια εκπροσώπηση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όταν υπάρχουν τα μπλόκα, προβολή στα ΜΜΕ, αλλά να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στη χάραξη πολιτικής», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Εγώ θεωρώ ότι δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου χωρίς να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις δικές σας θέσεις και τις δικές σας προτάσεις. Και την ίδια στιγμή οι δικές σας θέσεις και οι δικές σας προτάσεις δεν μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη και το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου, τις δημοσιονομικές συνθήκες το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε και να δουλεύουμε», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα πέντε χρόνια, από το 2010 έως το 2015, υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου». Από τα 245 δισ. που ήταν το ΑΕΠ φτάσαμε στα 175 δισ. Αυτό είναι μια τεράστια καταστροφή»
«Αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο, και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση. Ας το λάβουμε αυτό υπόψη μας και ας προσπαθήσουμε να πούμε αλήθειες αλλά να βρούμε και λύσεις πάνω στα πραγματικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είμαι πραγματικά ανοιχτός να κάνουμε έναν πολύ ουσιαστικό διάλογο και θα ακούσω με πολύ προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις σας διότι ήδη έχω δει ότι τα αιτήματα σας είναι μια πολύ καλή βάση ενός διαλόγου που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό», ανέφερε.


Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών Θ. Βασιλόπουλος, κατήγγειλε αποκλεισμό από την συζήτηση που διεξάγεται στο Μαξίμου. «Δυστυχώς για μια άλλη φορά η κυβέρνηση δεν θέλει το διάλογο» τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος, λέγοντας πως δεν τους επετράπη η είσοδος στο Μέγαρο Μαξίμου. 


Πάντως, πηγές από το Μαξίμου ανέφεραν πως η κυβέρνηση ήταν αρνητική για τη συμμετοχή στη σημερινή διαδικασία διαλόγου στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο για έναν άνθρωπο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανίας Ζάχαρης και τώρα προσέρχεται ως συνδικαλιστής.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, επίσης, ότι αίτημα από την Ένωση Νέων Αγροτών δεν είχε κατατεθεί, αλλά ευχαρίστως θα οριστεί συνάντηση μέσω και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Εντωμεταξύ, χθες το βράδυ, στην σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, προστέθηκαν οι τελευταίες βελτιώσεις στην πρόταση που σκοπεύει να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στους εκπροσώπους των αγροτών, σχετικά με το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προταθεί στους αγρότες να ισχύσει η μεταβατικότητα του ΟΓΑ από το 2021 και όχι από το 2019, ενώ φαίνεται πως θα τους προτείνει δυνατότητα επιλογής των ασφαλιστικών εισφορών που θα πληρώνουν με τρια κλιμακωτά ποσοστά( 14%, 17% και 20%) τα οποία θα επηρεάζουν την σύνταξη που θα λαμβάνουν. Ακόμη στις βελτιώσεις περιλαμβάνεται και ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αλλά και δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα 

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της Κυριακάτικης σύσκεψης, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεσή της για διάλογο και ευελπιστεί να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή. «Ευελπιστούμε ότι στη συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην συνάντηση».

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Νίκαια, με την συμμετοχή 69 μπλόκων, αποφασίστηκε οι εκπρόσωποι να μην κατέβουν στην Αθήνα την Δευτέρα. Ο συνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, τόνισε πως οι αγρότες επιμένουν στα πέντε αιτήματα που έχουν ζητήσει να τεθούν ως αφετηρία στον διάλογο, με πρώτο από όλα την απόσυρση του ασφαλιστικού και την συζήτηση από μηδενική βάση. Μάλιστα, οι αγρότες της Νίκαιας ζήτησαν συνάντηση την Τρίτη, ενώ στην ίδια πρόταση συγκλίνουν και η Ενωτική Ομοσπονδία της Κρήτης.


Στην σύσκεψη της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου, προστέθηκαν οι τελευταίες βελτιώσεις στην πρόταση που σκοπεύει να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι της Δευτέρας στους εκπροσώπους των αγροτών, σχετικά με το ασφαλιστικό.

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεσή της για διάλογο και ευελπιστεί να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή. «Ευελπιστούμε ότι στη συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην συνάντηση».

Η συμμετοχή ωστόσο, παραμένει ερωτηματικό, καθώς στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Νίκαια, με την συμμετοχή 69 μπλόκων, αποφασίστηκε οι εκπρόσωποι να μην συμμετάσχουν στην σύσκεψη. Ο συνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, τόνισε πως οι αγρότες επιμένουν στα πέντε αιτήματα που έχουν ζητήσει να τεθούν ως αφετηρία στον διάλογο, με πρώτο από όλα την απόσυρση του ασφαλιστικού και την συζήτηση από μηδενική βάση. Μάλιστα, οι αγρότες της Νίκαιας ζήτησαν συνάντηση την Τρίτη, ενώ στην ίδια πρόταση συγκλίνουν και η Ενωτική Ομοσπονδία της Κρήτης.

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, στις 12:00 της Δευτέρας, αναμένεται να προσέλθουν στο Μέγαρο Μαξίμου 5 εκπρόσωποι αγροτών από τη Θεσσαλία, 5 από τη Μακεδονία, ένας από την Κρήτη, 2 από την Πελοπόννησο, 3 από το Πανελλαδικό και ένας από την Πρωτοβουλία, ενώ είναι άγνωστο ακόμη αν θα προσέλθουν οι εκπρόσωποι των Τεμπών και των Μικροθηβών.




Ποιες είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης προς τους αγρότες


Η διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, βελτιώσεις στο ασφαλιστικό με την παροχή περισσότερων επιλογών εισφορών, ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αλλά και δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, οριοθετούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο των βελτιωτικών προτάσεων της κυβέρνησης προς τους αγρότες.

Τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που εξετάστηκαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να ανακοινώσει στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με εκπροσώπους των αγροτών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όσον αφορά την πρόταση που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας, θα προταθεί στους αγρότες να ισχύσει η μεταβατικότητα του ΟΓΑ από το 2021 και όχι από το 2019, ενώ φαίνεται πως θα τους προτείνει δυνατότητα επιλογής των ασφαλιστικών εισφορών που θα πληρώνουν με τρια κλιμακωτά ποσοστά( 14%, 17% και 20%) τα οποία θα επηρεάζουν την σύνταξη που θα λαμβάνουν. 


Την ελπίδα ότι στην σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και ένα μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων. 

Η κ.Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους και πρόσθεσε: «Ευελπιστούμε ότι στη συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου. Ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην συνάντηση».

Σημειώνεται, πως ξεπεράστηκαν τελικώς οι επιφυλάξεις και οι αμφισβητήσεις και θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, καθώς και οι εκπρόσωποι άλλων 38 μπλόκων που συμπαρατάσσονται μαζί τους. Αυτά δήλωσαν προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα Τέμπη Παναγιώτης Καλογιάννης και από τις Μικροθήβες Χρήστος Μάντσιος, που συμμετείχαν στο τραπέζι του διαλόγου.








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου