Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει ριφθεί στη μάχη προκειμένου να πείσει τους συμπολίτες του να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, ανακοινώνοντας παράλληλα την ημερομηνία διεξαγωγής του αποφασιστικού δημοψηφίσματος για τις 23 Ιουνίου.
Από σήμερα το πρωΐ, ο Κάμερον θα εμφανισθεί στην εκπομπή του BBC “The Andrew Marr Show”, στην οποία θα παρίσταται επίσης κι ο ηγέτης του αντιευρωπαϊκού κόμματος UKIP Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος ήδη έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία για το ‘ειδικό καθεστώς’ της Βρετανίας, που εξασφάλισε την Παρασκευή με τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, ως «αξιοθρήνητη».
«Είμαστε πλησίον σε μία από τις πλέον σημαντικές αποφάσεις της ζωής μας», προειδοποίησε ο Κάμερον, ο οποίος κι ο ίδιος διακυβεύει τη φήμη του στην Ιστορία της χώρας.
Τασσόμενος υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αυτή η προοπτική «μας προσφέρει τον καλλίτερο από τους δύο κόσμους», εκτιμώντας συνάμα πως μία αποχώρηση θα ισοδυναμούσε με μία «βουτιά προς την αβεβαιότητα», η οποία θα απειλούσε άμεσα την οικονομία και την ασφάλεια της χώρας.
Ωστόσο, τα προγνωστικά που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα παιχθεί σε ελάχιστη διαφορά.
Καίτοι το αποτέλεσμα των συνομιλιών με τις Βρυξέλλες έγινε δεκτό με αρκετή δόση σκεπτικισμού από τον συντηρητικό Τύπο, η πολιτική του Κάμερον βρήκε έναν συνήγορο ολκής στο πρόσωπο της γνωστής για τις αντιευρωπαϊκές θέσεις της υπουργό των Εσωτερικών Τερέζα Μέι, η οποία δήλωσε πως θα συστρατευθεί στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής.
«Η ΕΕ πόρρω απέχει από το να είναι μία τέλεια ένωση κι η συμφωνία τούτη αποτελεί τμήμα μίας διαρκούς διαδικασίας για την αλλαγή και τη μεταρρύθμισή της, όμως για λόγους ασφαλείας, προστασίας από το έγκλημα και την τρομοκρατία, ένεκα του εμπορίου με την Ευρώπη και για την πρόσβαση στις διεθνής αγορές, το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να παραμείνουμε μέλος της ΕΕ», τόνισε στην ανακοίνωσή της η Μέι.
Μολαταύτα, μετά την κρίσιμη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου, έξι μέλη της κυβέρνησης ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να στηρίξουν την εκστρατεία για την αποχώρηση. Τα πιο ηχηρά ονόματα είναι αυτά των υπουργών Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ κι Εργασίας Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, αμφότεροι μέλη της ακραιφνώς αντιευρωπαϊκής πτέρυγας των Τόρις.
Ωστόσο, μία γνώμη θα βαρύνει κι αυτή δεν έχει εκφρασθεί ακόμη: εκείνη του δημοφιλούς και απρόβλεπτου δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προαλείφεται και ως διάδοχος του Κάμερον.
Από την πλευρά των λυσσαλέων αντιευρωπαϊστών, όπως το κόμμα του Φάρατζ, δεν υπάρχει άλλη επιλογή: 23 Ιουνίου: μία χρυσή ευκαιρία! Ας αγωνισθούμε για να ανακτήσουμε τον έλεγχο της χώρας μας!», ανακοίνωσε ο ηγέτης του UKIP σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας του δημοψηφίσματος.
«Στις 23 Ιουνίου, ουδείς θα μιλά για τις ιδιαίτερες ρήτρες της συμφωνίας», προειδοποιεί ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Κινγκ’ς Κόλετζ του Λονδίνου Έιναντ Μένον. Τα επιχειρήματα θα εστιασθούν «στην μετανάστευση και στο ερώτημα ‘θέλουμε να ελέγχουμε τα σύνορά μας, ή όχι;’», τονίζει.
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου απέκτησε προβάδισμα 15 εκατοστιαίων μονάδων έναντι των υποστηρικτών της αποχώρησης, όπως καταγράφει μια δημοσκόπηση της εταιρείας Survation η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Mail on Sunday.
Η δημοσκόπηση, η πρώτη που βλέπει το φως της δημοσιότητας μετά την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και τους υπόλοιπους 27 επικεφαλής κυβερνήσεων και κρατών της ΕΕ, κατέδειξε ότι το 48% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της παραμονής, ενώ το 33% υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο ένα 19% των ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο, σημειώνει η Μέιλ ον Σάντεϊ.
Η δημοσκόπηση κατέγραψε ακόμη ότι το 35% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι ο Κάμερον τα πήγε καλά στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ αντίθετα ένα 30% πιστεύει ότι οι επιδόσεις του ήταν κακές, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Το δημοψήφισμα θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για την ενότητα της Βρετανίας αλλά και για τη μεγαλύτερη οικονομική και εμπορική κοινότητα του κόσμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου