Αλυσίδα ανακοινώσεων ΔΝΤ - Μαξίμου - Κομισιόν

Σειρά ανακοινώσεων πυροδότησε το άρθρο του Πόλ Τόμσεν,χθες, μερικές ώρες από την ολοκλήρωση του Eurogroup, στο οποίο ζητούσε περικοπή συντάξεων - Τί απαντά το Μαξίμου - «Γρίφος» η δήλωση Ντομπρόβσκις.
Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν ζητά επί της ουσίας την εφαρμογή διαφορετικού προγράμματος από το συμφωνημένο και απευθύνεται επί της ουσίας στους υπόλοιπους θεσμούς που ήδη εκφράζουν την αντίθεσή τους στις απόψεις του, είναι το σχόλιο από κυβερνητικές πηγές για το άρθρο του κ. Τόμσεν, αλλά και την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα τηρεί όσα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος.

Ειδικότερα, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επικαλούνται σημερινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ σύμφωνα με το οποίο: «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή του μνημονίου που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του επιτρόπου Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ».

Κληθείσα να σχολιάσει το άρθρο του διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος ζητά περικοπή συντάξεων, η κ. Μπράιτχαρτ ανέφερε: «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εργάζονται ακόμη πάνω σε ένα πακέτο μέτρων για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ένα πολύ σημαντικό πακέτο μέτρων για να ικανοποιήσει αυτούς τους στόχους. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι αυτό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο τον Αύγουστο».

Με βάση τα παραπάνω, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, «επισημαίνεται για μια ακόμα φορά ότι σε διαδικτυακό τόπο του ΔΝΤ, ο Π. Τόμσεν ζητά επί της ουσίας την εφαρμογή διαφορετικού προγράμματος από το συμφωνημένο. Οι θέσεις που διατυπώνονται στο εν λόγω άρθρο, απέχουν ριζικά από τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς». Προσθέτουν δε ότι «η Ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι αποδέκτης των θέσεων του Π. Τόμσεν δεν είναι η ίδια, αλλά οι υπόλοιποι θεσμοί, οι οποίοι ήδη εκφράζουν την αντίθεσή τους. Η ελληνική πλευρά συνεχίζει την κατά γράμμα υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στα δύο μέρη και μόνο αυτών».Αινιγματικός ο Βάλντις Ντομπρόβσκις


Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε με τη σειρά του, σήμερα, πως «το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρα μέρος της αξιολόγησης», ερωτηθείς σχετικά με το χτεσινό άρθρο του επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

«Οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές είναι σε εξέλιξη όσον αφορα στα στοιχεία για τη δημοσιονομική προσπάθεια. Οι θεσμοί αξιολογούν αυτά τα στοιχεία με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο, όταν υιοθετούσαμε το Μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρα μέρος της αξιολόγησης και η συνεργασία είναι στενή», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει πλήρως, συμπεριλαμβανόμενης της οικονομικής βοήθειας, στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ κατέληξε λέγοντας πως όσο οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, είναι «αδύνατο να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου