Κατεβαίνουν στην Αθήνα οι αγρότες

Οι αγρότες αποφάσισαν στη σημερινή πανελλαδική συνάντηση στη Νίκαια της Θεσσαλίας ότι θα μεταβούν την Παρασκευή στην Αθήνα. Όπως αποφάσισαν, θα μείνουν στην πλατεία Συντάγματος για τουλάχιστον δύο μέρες. Απορρίφθηκε η πρόταση Αποστόλου
Παρά τις εσωτερικές τους διαφορές, κοινή συνισταμένη όλων αποτελεί η απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και φορολογικό και η εκ νέου κατάρτισή του από μηδενική βάση με τη δική τους συμμετοχή. Όπως αποφάσισαν, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, με αύξηση των ωρών αποκλεισμού των δρόμων.

Στη σύσκεψη υπήρξε γενικός συντονισμός των δράσεων, με τους αγρότες να προσανατολίζονται σε αύξηση της πίεσης προς την κυβέρνηση. Στην συνάντηση, πάντως, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης των μελών του, χθες το βράδυ, δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών, ενώ επίσης, μετά από σχετική τους απόφαση τα Τέμπη ανοίγουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι μετά από 24ωρο αποκλεισμό και θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρις τις 6 το απόγευμα, οπότε και θα ξανακλείσου εκ νέου.

Οι αγρότες κατάρτισαν και ένα κοινό πλαίσιο αιτημάτων. Συγκεκριμένα, το πλαίσιο αιτημάτων περιλαμβάνει τα εξής:

-Αφορολόγητο στις 12.000 ανά άτομο.

-Απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού αλλά και κατάργηση φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τον κλάδο, όπως επίσης και των τεκμηρίων διαβίωσης.

-Αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια.
-Ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».

-Να μην ισχύσει η φορολογία σε κρασί και τσίπουρο.

Εντωμεταξύ, οι αποκλεισμοί των δρόμων ολοένα και πυκνώνουν και μάλιστα έχουν στηθεί μπλόκα και σε παρακαμπτηρίους, χωρίς να αποκλείεται κλείσιμο επ΄αόριστον.

Όσον αφορά τα μπλόκα, κλειστή είναι η εθνική οδός στα Μάλγαρα, τα Τέμπη, τη Νίκαια, τις Μικροθήβες, την Ανθήλη, την Αταλάντη, το Κάστρο, τη Θήβα και τον Ισθμό Κορίνθου, καθώς και στην Εγνατία Οδό στο Νησέλι και τα Κερδύλλια, ενώ ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης-Κορίνθου στα διόδια Νεστάνης, παραμένει αποκλεισμένος, όπως και πολλές εναλλακτικές διαδρομές στο οδικό δίκτυο σε όλη τη χώρα

Κλειστά επ' αόριστον παραμένουν τα τελωνεία Προμαχώνα και Εξοχής, και έως τις 12.00 αυτά των Κήπων, της Δοϊράνης, της Κρυσταλλοπηγής και της Νίκης.

Απέρριψαν την πρόταση Αποστόλου

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, οι αγρότες απέρριψαν την πρόταση που τους απηύθηνε για διάλογο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου μέσω θεσμικών επιτροπών της Βουλής, όπως η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η οποία έχει διακομματικό χαρακτήρα και, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός, θα μπορούσε να ακούσει τους αγρότες. Οι αγρότες συνεχίζουν να επιθυμούν σύγκλιση διακομματικής επιτροπής, που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το ζήτημα τους

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου