Κριστίν Λαγκάρντ: Πρώτα ασφαλιστικό μετά χρέος

Σε μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στην περίπτωση που η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα δεν προχωρήσει στο αναγκαίο βάθος.
Αυτό επεσήμανε η γενική διευθύντρια στου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρ. Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης που παραχώρησε. 

«Πρέπει το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμη και μακροχρόνια βάση», ανέφερε επισημαίνοντας ότι αν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι όσο βαθιά απαιτείται, τότε η άλλη πλευρά (σ.σ. Ευρωζώνη) θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σε ερώτηση κατά πόσο το ΔΝΤ απαιτεί πρόσθετα μέτρα για το ασφαλιστικό με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπογράμμισε πως το ασφαλιστικό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η κα Λαγκάρντ επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ αναφορικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα επισημαίνοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι αυτό να στηρίζεται σε δύο πυλώνες , πιο συγκεκριμένα στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση χρέους.

«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι σημαντική και να πηγαίνει σε βάθος», είπε η Λαγκάρντ προσθέτοντας ότι το 10% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει ετησίως για την στήριξη του ασφαλιστικού, όταν στην Ευρώπη το σχετικό ποσοστό είναι 2,5%. Συνεπώς , όπως ανέφερε, η μεταρρύθμισή του είναι απαραίτητη προκειμένου να μην συσσωρεύονται ελλείμματα και χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου