«Επ΄ αόριστον» πλέον κλειστά τα Τέμπη - Κρίσιμη εβδομάδα για τις κινητοποιήσεις

Σε επ΄ αόριστον αποκλεισμό των Τεμπών προχώρησαν και πάλι από τις 12 το μεσημέρι οι αγρότες που επανέρχονται στα μπλόκα μετά το μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας - Καθοριστική για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων αναμένεται η ερχόμενη εβδομάδα.Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων πρόκειται να συγκαλέσει γενική συνέλευση των 68 μπλόκων που έχουν συμπαραταχθεί και συμμετείχαν στα δύο ογκώδη συλλαλητήρια προκειμένου να αποφασίσουν την κλιμάκωση, και με εναλλακτικές μορφές, των κινητοποίησεών τους.

Εν τω μεταξύ, κλειστός παραμένει ήδη από τις 12:00 της Κυριακής ο κόμβος των Τεμπών και μάλιστα «επ' αόριστον» όπως αποφάσισαν οι επιτροπές αγροτών που βρίσκονται στο σημείο.

Οι αγρότες των Τεμπών τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν συγκεκριμένη πρόσκληση από την κυβέρνηση για διάλογο, στη βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει μαζί με τους αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών με τις οποίες έχουν συνταχθεί και αγρότες πολλών ακόμη μπλόκων.

Επιστροφή στα μπλόκα μετά το δυναμικό «παρών» στο Σύνταγμα

Στα μπλόκα επιστρέφουν χιλιάδες αγρότες μετά την ολοκλήρωση, το μεσημέρι του Σαββάτου, του συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος, στο οποίο συμμετείχαν το ΠΑΜΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας οι συγκεντρωμένοι άγγιξαν τις 12.000 άτομα. Ανάλογου μεγέθους ήταν και το συλλαλητήριο της Παρασκευής.

Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:30 οπότε άρχισε και η αποχώρηση των αγροτών από την πλατεία και η σταδιακή αποκατάσταση της κυκλοφορίας στους δρόμους.


Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Μπούτα από την Συντονιστική Επιτροπή, ζητείται η απόσυρση των προωθούμενων σχεδιασμών για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής, όπως μεταξύ άλλων αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Παράλληλα οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών αναμένουν το πράσινο φως από την κυβέρνηση για την έναρξη διαλόγου στη βάση των προτάσεων που από κοινού έχουν καταθέσει με τους αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών.

Στο μεταξύ στα μπλόκα επιστρέφουν χιλιάδες αγρότες μετά την ολοκλήρωση το μεσημέρι του σημερινού συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος, όπου συμμετείχαν το ΠΑΜΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Οι συγκεντρωμένοι άγγιξαν τις 12.000 άτομα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, ενώ ανάλογου μεγέθους ήταν και το χθεσινό συλλαλητήριο.

Αγρότες 68 μπλόκων, από τον Προμαχώνα έως την Κρήτη διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στο ασφαλιστικό, ζητώντας ταυτόχρονα ουσιαστικές παρεμβάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας. Από τις ξεχωριστές στιγμές, υπήρξε η συμβολική πορεία που πραγματοποίησαν 20 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας στο κέντρο της πρωτεύουσας. Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όταν αγρότες από την Κρήτη συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ.

Στο αεροδρόμιο της πόλης περίμεναν αγρότες τους βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ

Στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης μετακινήθηκε σήμερα το μεσημέρι το αγροτικό μπλόκο του τελωνείου των Κήπων. Οι αγρότες του νοτίου Έβρου άνοιξαν προσωρινά το τελωνείο προκειμένου να συνομιλήσουν με τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του νομού, Αναστασία Γκαρά και Δημήτρη Ρίζο, που επέστρεφαν από την Αθήνα και να τους ζητήσουν να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Στη συζήτηση τέθηκαν κυρίως ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος, όπως τα προβλήματα με τις πλημμύρες και τις πληρωμές, αλλά και το φορολογικό και ασφαλιστικό.

Κλείνουν εθνικές οδούς στην Πελοπόννησο

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το κλείσιμο των εθνικών οδών στην Πελοπόννησο, παρά το γεγονός ότι οι πολλοί από τους αγρότες βρίσκονταν από χθες στην Αθήνα, για το παναγροτικό συλλαλητήριο.

Από τις 10:00 το πρωί οι αγρότες στον Ισθμό, εκτός από τη νέα εθνική οδό έχουν κλείσει και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι και η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το χωριό Καλαμάκι, ενώ δεν έχουν ενημερώσει πότε θα ανοίξουν την παλαιά εθνική οδό.

Επίσης από τις 15:00 οι αγρότες έκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης- Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων της Νεστάνης και η κυκλοφορία διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης- Άργους μέσω Αχλαδόκαμπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου