Π. Τόμσεν: Δύσκολες αποφάσεις εν όψει για την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της

Όσες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνση του, και από την άλλη μεριά, όσες ελαφρύνσεις του χρέους και να γίνουν δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα χωρίς μεταρρυθμίσεις, αναφέρει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ, ο Πόλ Τόμσεν, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Ο κ. Τόμσεν τονίζει ότι η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα πρέπει να πάρουν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις στους επόμενους μήνες, ώστε να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα που θα είναι βιώσιμο και τα νούμερα θα βγαίνουν.

Ο κ. Τόμσεν αναφέρει ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα παραμένουν σε γενναιόδωρα επίπεδα και ότι οι δαπάνες του ελληνικού προϋπολογισμού για τη χρηματοδότησή τους, που φθάνουν το 10% του ΑΕΠ, δεν είναι βιώσιμες. Τα περιθώρια, σημειώνει, για την προστασία των συνταξιούχων με τη λήψη άλλων μέτρων είναι πολύ περιορισμένα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών έχει ήδη μειωθεί δραστικά και οι φορολογικοί συντελεστές είναι υψηλοί.

Η Ελλάδα χρειάζεται, προσθέτει ο αξιωματούχος του ΔΝΤ ένα σύγχρονο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας που να είναι μεσοπρόθεσμα βιώσιμο. Αναφέρει, επίσης, ότι το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να εργαστεί με το συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους που μπορεί να συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου