Αυτή είναι η παρουσίαση του #DIEM25 από τον Γ.Βαρουφάκη

«Ας ταρακουνήσουμε την Ευρώπη, με συμπόνοια, απαλά αλλά με στιβαρή χείρα». Με την φράση αυτή ολοκλήρωσε την ομιλία του στο Volksbühne του Βερολίνου ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσιάζοντας το πανευρωπαϊκό κίνημα DIEM 25. Μια κίνηση που ήδη έχει δημιουργήσει αίσθηση αφού μεταξύ άλλων την παρουσίαση χαιρέτησαν ο διεθνούς φήμης φιλόσοφος Σλάβοι Ζίζεκ και ο ακτιβιστής Τζούλιαν Ασάνζ.


Παρουσιάζοντας την φυσιογνωμία του DIEM 25 ο Γιάννης Βαρουφάκης έθεσε ρητορικά το ερώτημα: "Είμαστε ένα αριστερό κίνημα;" και απάντησε: "Εγώ είμαι αριστερός" όμως "το κίνημά μας θέλει να είναι παραπάνω από αυτό" επισημαίνοντας ότι στο παρελθόν συζητήθηκε το θέμα του αν "ο καπιταλισμός είναι συμβατός με την δημοκρατία" όμως "τα γεγονότα στην Ευρώπη κατέστησαν παρωχημένη αυτή την συζήτηση". Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στην εμπειρία του ως υπουργός Οικονομίας της Ελλάδας σημειώνοντας ότι στο πρώτο Eurogroup όπου συμμετείχε του ξεκαθαρίστηκε πως "οι εκλογές δεν θα αλλάξουν την οικονομική πολιτική της Ελλάδας" όπως αυτή είχε διαμορφωθεί πριν την πρώτη εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ. "Μπορείτε να ζείτε με το ότι οι εκλογές δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτε;" σημείωσε ο Γ.Βαρουφάκης λέγοντας πως υπάρχει ανάγκη για συνολικό εκδημοκρατισμό έναν "ευρύ συνασπισμό που θα αποδέχεται τους ελεύθερους δημοκράτες". "Αυτό είναι το δικό μας κίνημα. Μία ευρεία συμμαχία" δήλωσε τονίζοντας ότι "το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θεωρεί ότι η εκκλησία του Δήμου είναι ο εχθρός". 

Απαντώντας στο "τί εννοούμε όταν μιλάμε για εκδημοκρατισμό της ΕΕ;" ο Γιάνης Βαρουφάκης πρότεινε μεταξύ άλλων "πλήρη διαφάνεια στην λήψη των αποφάσεων" προτείνοντας ενδεικτικά να υπάρχει "live streaming σε κάθε Eurogroup" ζητώντας να δημοσιοποιούνται τα έγγραφα που συζητούνται "όπως γίνεται στις ΗΠΑ". Συγκεκριμένα επισήμανε πως το DIEM 25 θα ζητήσει από τις αρχές της Ε.Ε "αμέσως να εκκινήσουν την διάχυση φωτός στη διαδικασία λήψης αποφάσεων". Επίσης πρότεινε να υπάρξει "συνταγματική συνέλευση όπου οι ευρωπαίοι θα διαβουλεύονται για το πώς θα επιφέρουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία" με "ένα κυρίαρχο κοινοβούλιο". Επίσης αναφερόμενος στην οικονομική διάσταση επισήμανε ότι το έλλειμμα δημοκρατίας έχει απήχηση και στην οικονομική κατάσταση στην Ε.Ε σημειώνοντας ότι ακριβώς για αυτό"η Ευρώπη είναι ο μεγάλος ασθενής της παγκόσμιας οικονομίας" και παρατηρείται μία "πρωτοφανής διαδικασία μέσω της οποίας η ευρωπαϊκή κρίση κατατρέχει τους ανθρώπους". Μάλιστα επισήμανε "την παρουσίαση της δημοκρατίας ως μία πολυτέλεια. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος που απειλεί την Ευρώπη".


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου