Στρατό στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ εξετάζουν οι Βρυξέλλες γράφουν οι Financial TImes

Συνοριοφύλακες και στρατιώτες στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, σχεδιάζει να αποστείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η ροή των προσφύγων που εισέρχονται στη βόρεια Ευρώπη. Σύμφωνα με τους Financial Times, το σχέδιο έχει αποκτήσει δυναμική σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, καθώς η Ελλάδα αδυνατεί, όπως λένε, να περιφρουρήσει τα σύνορα της Ε.Ε.
Περισσότεροι από 67.000 πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, λόγω της επιδείνωσης της συριακής κρίσης.

«Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες αποστολής στρατιωτών στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα» δηλώνουν οι αξιωματούχοι, προκειμένου να ελέγξουν ή ακόμα και να «κλείσουν ερμητικά» τα σύνορα με την Ελλάδα, αναφέρουν οι Financial Times.

Το σχέδιο χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα αμφιλεγόμενο, καθώς φαίνεται ότι κράτη μέλη της ΕΕ είναι έτοιμα να δείξουν τη στήριξή τους στην ΠΓΔΜ που δεν είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, έναντι της Ελλάδας που είναι.

«Εάν η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη ή ικανή να προστατεύσει τη ζώνη του Σένγκεν, έχουμε την ανάγκη δημιουργίας μίας γραμμής άμυνας, η οποία προφανώς αφορά την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Στσιτζάρτο, προσθέτοντας πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανυπεράσπιστη από τα νότια».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που επικαλούνται οι Financial Times, βλέπουν θετικά την ιδέα να μετατραπεί η Ελλάδα σε έναν προσφυγικό καταυλισμό για την υπόλοιπη Ένωση, με τις αφίξεις να μοιράζονται στη συνέχεια στα κράτη - μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου