Αρχίζει στη Θεσσαλονίκη το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Το πρώτο...ενήλικο πλέον -το 18ο- φεστιβάλ ντοκιμαντέρ ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή 11 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη. Με 186 ταινίες (οι 17 σε παγκόσμιες ή πανευρωπαϊκές πρεμιέρες και οι 73 από αυτές ελληνικές) από 47 χώρες του κόσμου το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ «ζουμάρει» φέτος με ένα μεγάλο αφιέρωμα στο προσφυγικό ζήτημα που ταλανίζει την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.
«Πρόσφυγες : Απόδραση προς την ελευθερία» είναι ο τίτλος του αφιερώματος στο πλαίσιο του οποίου προγραμματίστηκε (για την Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 11 το πρωί στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας») δημόσια συζήτηση με τίτλο "Αποτυπώνοντας το προσφυγικό ζήτημα. Μέθοδοι, στόχοι, προκλήσεις και δεοντολογία".

Ταινίες ντοκιμαντέρ - υποψήφιες για Όσκαρ, ντοκιμαντέρ με μνήμες τους Ολοκαυτώματος που επανέρχονται τραυματικά, ντοκιμαντέρ για ...άλλα ντοκιμαντέρ, για προσωπικότητες - θρύλους του περασμένου αιώνα (από την Τζάνις Τσόπλιν του Γούνστοκ και της γενιάς της ως το «μάτι της Κωνσταντινούπολης», τον διάσημο Τούρκο φωτογράφο Αρά Γκιουλέρ), ντοκιμαντέρ - απολογιστικά για την καταστροφική επέμβαση του ανθρώπου στον πλανήτη, για τη μαζική εξαφάνιση των ειδών, αλλά και των ιδεών συνθέτουν τις ...εικόνες του 21ου αιώνα -του «18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα», που θα ολοκληρωθεί στις 20 Μαρτίου 2016.

«Κοντά του» (για τελευταία φορά καθώς προ διμήνου υπέβαλε την παραίτηση του από τη διοργάνωση) θα βρίσκεται ο ιδρυτής και «γεννήτορας» του ο Δημήτρης Ειπίδης.

«Το φεστιβάλ γεννήθηκε σε μια εποχή που η εναλλακτική ενημέρωση δεν υπήρχε... Σήμερα, αν λάβει κανείς υπόψη του πόσο ελεγχόμενα είναι τα ΜΜΕ, το ντοκιμαντέρ αν και δεν "προωθείται" από σταρ πρωταγωνιστές, είναι "προϊόν" που γεννήθηκε από την ανάγκη από νέους ανθρώπους που βγαίνουν έξω με μια κάμερα στο χέρι γιατί κάτι έχουν να προτείνουν. Είναι η πρώτη αξία στην ενημέρωση. Ξεπερνά τις εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά μέσα...» έλεγε σήμερα εμφανώς συγκινημένος ο υπο-αποχώρηση διευθυντής του φεστιβάλ Δημήτρης Ειπίδης δηλώνοντας ιδιαίτερα περήφανος για το ...παιδί του, που «γεννήθηκε εκ του μηδενός κι έφτασε ενηλικιωνόμενο να είναι γνωστό σ ολόκληρη την Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου