Ομόφωνη συμφωνία των «28» με την Τουρκία -VIDEOS-

Σε συμφωνία ήρθαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία – Ανοίγει ο δρόμος για απελευθέρωση καθεστώτος βίζας των Τούρκων πολιτών και αύξηση της χρηματοδότησης προς την Άγκυρα με 3 δισ. ευρώ - Κοινή γραμμή Λευκωσίας και Αθήνας ενάντια στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων για ένταξη - Άνοιγμα του κεφαλαίου 33 για τον προυπολογισμό - Προς συρρίκνωση σε 72.000, αντί για 160.000 του αριθμού των προσφύγων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης - Από το βράδυ του Σαββάτου, οι μετανάστες που θα εισέρχονται στην Ελλάδα, θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία

Πετύχαμε το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κρίση που βιώνουμε δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής.

Η Ελλάδα , ανέφερε, πέτυχε μια διπλωματική επιτυχία σε συνεργασία με την Κύπρο για να αποτρέψουμε παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς που ήθελε να βάλει στη διαπραγμάτευση πτυχές του κυπριακού προβλήματος

Καταφέραμε οι απαιτήσεις της Τουρκίας για άνοιγμα των 5 κεφαλαίων που πάγωσε η Κύπρος κι ενός κεφαλαίου που παγώσαμε εμείς να φύγουν από τον τραπέζι

Δεν κλειστήκαμε στο καβούκι μας και την αμέσως επόμενη ημέρα της προηγούμενη συνόδου κορυφής πήγαμε στην Σμύρνη και η επίσκεψη αυτή έθεσε τις βάσεις για την σημερινή απόφαση

Οποίος τολμά με σχέδιο και δεν περιχαρακώνεται έχει επιτυχίες Διεκδικήσαμε και πετύχαμε μια απόφαση γι άμεση ενίσχυση στις υποδομές, με ενίσχυση στο προσωπικό της υπηρεσίας ασύλου και ανήγγειλε πως τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στην Ελλάδα 2400 άτομα μεταφραστές, εξειδικευμένο προσωπικό κλπΓια να μπορέσει να λειτουργήσει η συμφωνία θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μείωση των προσφυγικών ροών μέσα από τρία φίλτρα

Τα φίλτρα αυτά είναι

1)Χτύπημα των διακινητών στις τουρκικές ακτές

2) Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ με την Τουρκία να άρει τα προσχήματα

3) Ισχυρά αντικίνητρα σε πρόσφυγες και μετανάστεςΠροϋπόθεση για την επιτυχία είναι να διατηρηθούν οι χαμηλές ροές που έχουμε τις τελευταίες ημέρες και υπογράμμισε πως άμεση προτεραιότητα για εμάς είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ειδομένη που δημιουργήθηκε από μονομερείς ενέργειες βαλκανικών χορών να κλείσουν τα σύνορα.
Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση σε αυτούς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη να φύγουν από την περιοχή διότι η παραμονή τους εκεί εγκυμονεί κινδύνους για τη υγεία τους και να μεταφερθούν σε ασφαλείς χώρους που δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση.


"Ιστορική" χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, αμέσως μετά την επικύρωση της συμφωνίας με τους ηγέτες των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

H Α.ΜΕΡΚΕΛ

"Είναι μια ιστορική ημέρα επειδή καταλήξαμε σε μια πολύ σημαντική συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ" είπε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία επιστροφής από τη Δευτέρα μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, εξέφρασε η καγκελάριος Άγγελα Μερκελ, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο τρόπος υλοποίησής της θα είναι υπό έλεγχο. Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους η Μέρκελ ανέφερε ότι η επιστροφή θα γίνει μέσω ενός μόνιμου μηχανισμού ο τρόπος λειτουργίας του οποίου είναι ακόμη υπό διαβούλευση. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ θα συμμετάσχουν στον μηχανισμό.


Η Α. Μερκελ ανέφερε επίσης ότι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη δεν έχουν πλέον κανένα λόγο να παραμένουν εκεί και τους απηύθυνε έκκληση να αποχωρήσουν. Αναφερόμενη στο ζήτημα της αναγνώρισης της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας, ανέφερε πως η Ελλαδα μέσω της διμερούς συμφωνίας για την επαναπροώθηση την έχει αναγνωρίσει τονίζοντας εκ παραλλήλου ότι η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει στο σύνολο της τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες.


Ως προς την Κύπρο η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα ταχείας επίλυσης του κυπριακού, ενώ σε ότι αφορά την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες άφησε σαφώς να εννοηθεί οτι θα εξαρτηθεί από το αν και πως η Τουρκία θα υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα στο προσφυγικό. Η σημερινή συμφωνία είναι μια σημαντική ένδειξη ότι η Ευρώπη μπορεί να υπερβαίνει μεγάλες κρίσεις δηλωσε επίσης η Α. Μερκελ.

Το Κοινό Ανακοινωθέν (Αγγλική έκδοση)


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου