Περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα hot spots, σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο

Αριθμό από τα παλιά θυμίζουν οι 569 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, χθες Τρίτη και μέχρι σήμερα το πρωί στη Λέσβο, εξακοντίζοντας σε πάνω από 2000 τον αριθμό των όσων κρατούνται υπό περιορισμό στο χοτ σποτ της Μόριας και περιμένοντας την ενεργοποίηση των όσων προβλέπει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ώστε να υποβάλλουν αίτηση ασύλου ή να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου και μέχρι σήμερα τα χαράματα αποβιβάσθηκαν 729 άτομα. Στη Λέσβο χθες 569 άτομα, στη Χίο 83 και στη Σάμο 77. 

Εναπομείναντες με το παλιό καθεστώς καταγραφής, οι οποίοι σταδιακά αναχωρούν για την υπόλοιπη Ελλάδα ή απελαύνονται εφόσον είναι βορειοαφρικανοί ή Πακιστανοί είναι 648 στη Μυτιλήνη, 29 στη Χίο και 212 στη Σάμο. 

Στα χοτ σποτς

Υπό περιορισμό στα χοτ σποτς των τριών νησιών μια και μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 20 Μαρτίου, παραμένουν: Στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 2260. Στη Χίο 1449. Και στη Σάμο 218.

Πρωινές αφίξεις

Εν τω μεταξύ περισσότεροι από 200 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν αποβιβασθεί από το πρωί στη Λέσβο. Οι περισσότεροι από αυτούς περισυνελέχθησαν μέσα τα ελληνικά χορικά ύδατα από σκάφη του Λιμενικού σώματος και της Frontex αφού διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν σε δυσχερή θέση. Διαπιστώθηκε δηλαδή ότι είτε είχε σβήσει η εξωλέμβιος μηχανή τους είτε είχαν τελειώσει τα καύσιμα. Οι περισσότεροι από αυτούς, όπως και ο περισσότεροι από όσους αποβιβάσθηκαν χθες, είναι Πακιστανοί και σχεδόν όλοι είναι σε κατάσταση εξαθλίωσης. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι έχουν επιχειρήσει τρεις, τέσσερις ή και πέντε φορές να περάσουν στην Ελλάδα. Πολλοί δε έχουν εμποδιστεί από σκάφη του ΝΑΤΟ, αναφέρουν την τουρκική φρεγάτα «Μπαρμπαρός» από την οποία μεταφέρθηκαν πίσω στην Τουρκία όπου όμως και πάλι αφέθηκαν ελέυθεροι, προκειμένου να επιστρέψουν στους διακινητές που πλέον τους περνάν έναντι 200 το πολύ 300 δολαρίων. Στο σύνολό τους δε αγνοούν τις νέες συνθήκες που επικρατούν μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και όπως λένε «θα επιχειρούν όσο ζουν, αφού δεν έχουν άλλη ελπίδα ζωής από αυτή που μπορούν να ζήσουν στην Ευρώπη». 

Αντιδράσεις

Σημειώνεται ότι όπως μεταδίδει ο σταθμός Αιγαίου της ΕΡΤ, στον τραυματισμό ενός Ιρακινού κατέληξε η ένταση μεταξύ ομάδων Αφγανών και Ιρακινών χθες βράδυ στο χοτ σποτ της Χίου. Ο Ιρακινός, τραυματισμένος στο πίσω μέρος του κεφαλιού και με τραύμα στην πλάτη, πιθανόν από μαχαίρι, μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Χίου.

Τονίζεται ότι εδώ και μέρες στη Χίο και με δεδομένη την πληροφορία ότι θα υπάρξουν επαναπροωθήσεις αυτών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο, οι ομάδες των Αφγανών είναι από τις πρώτες που διαμαρτύρονται κατά τη διάρκεια του βραδινού συσσιτίου, ζητώντας να μην εφαρμοστεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Σε αντίθεση με τους Σύρους, κυρίως, οι οποίοι έχοντας οικογένειες επιθυμούν να διανέμεται κανονικά το συσσίτιο. Αυτές ο αντιθέσεις έχουν σαν αποτέλεσμα συχνά να δημιουργούνται εντάσεις και συγκρούσεις όπως η χθεσινοβραδυνή.

Στο χοτ σποτ της Χίου και ενώ σήμερα Τετάρτη δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα καμία άφιξη διαμένουν υπό περιορισμό 1449 μετανάστες και πρόσφυγες. Με τη χωρητικότητά του να μην ξεπερνά τα 1.100 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου