Το «μαρτύριο της σταγόνας» στην Ειδομένη για χιλιάδες πρόσφυγες

Το «μαρτύριο της σταγόνας» εξακολουθούν να ζουν οι χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, αφού χθες το βράδυ (από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 2 τα ξημερώματα) οι αρχές της γειτονικής χώρας άνοιξαν το σημείο διέλευσης και δέχτηκαν μόλις 70 άτομα, ενώ η ροή ξανάρχισε λίγο μετά τις 6 σήμερα το πρωί και ως τις 9, οπότε και ξανάκλεισε η «στρόφιγγα», πέρασαν άλλα 100 άτομα.
Οι ρυθμοί, με τους οποίους οι πρόσφυγες περνούν στην απέναντι πλευρά των συνόρων είναι ιδιαίτερα αργοί, την ίδια ώρα που ο καταυλισμός στην ουδέτερη ζώνη «βουλιάζει». Επτά χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εντός αυτού, ενώ άλλα 2.000 και πλέον άτομα έχουν απλώσει τις σκηνές και τα λιγοστά υπάρχοντά τους στα γύρω χωράφια. Άλλα 180 άτομα παραμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από την Ειδομένη.

Στο μεταξύ, κανονικά διεξάγονται από χθες το απόγευμα τα δρομολόγια των εμπορευματικών αμαξοστοιχιών.

Επιπλέον, πιο αυστηρό έλεγχο των συνόρων για να αποτραπούν φαινόμενα «παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων», συμφωνήθηκε να υπάρξει, κατά την δεύτερη συνάντηση των αρχηγών αστυνομίας τεσσάρων χωρών των δυτικών Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ) και της Αυστρίας, που διεξήχθη την Τρίτη στο Βελιγράδι.

Η συνάντηση ήταν συνέχεια της πρώτης που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ στις 18 Φεβρουαρίου, όπου και συμφωνήθηκε ο κοινός έλεγχος των προσφύγων στην Γευγελή (στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ) και ο περιορισμός του αριθμού τους με βάση τις ποσοστώσεις που αποφάσισε η Αυστρία.



Στο μεταξύ, η Τουρκία, παρά τα συμφωνηθέντα, απαγορεύει στα πλοία του ΝΑΤΟ να αναπτυχθούν στα τουρκικά χωρικά ύδατα . Κάλεσαν μάλιστα τον διοικητή της ναυτικής δύναμης σε διαπραγματεύσεις στην Άγκυρα.



Παρά τις διαβεβαιώσεις Γερμάνων και ελλήνων αξιωματούχων, η Τουρκία «δεν δείχνει κανέναν ή ελάχιστο ζήλο» να παραλάβει τους πρόσφυγες που διασώζονται από τα πλοία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της επιχείρησής τους, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.



Ο κατάπλους των προσφύγων, από τα νησιά του Αιγαίου, στο λιμάνι του Πειραιά συνεχίζεται με αισθητή μείωση του αριθμού τους. Έφτασε τις πρώτες πρωινές ώρες στον Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», που μετέφερε 829 πρόσφυγες και μετανάστες. Αναμένονται 187 ακόμα σήμερα.



Παράλληλα, εξαντλημένοι, στην πλατεία Βικτωρίας, περίπου 400 άνθρωποι, οι περισσότεροι από αυτούς Αφγανοί, διανυκτερεύουν σε σκηνές και παγκάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου