Συνεχίζεται η ένταση στην Ειδομένη

Κλίμα έντασης στην Ειδομένη - Χιλιάδες εγκλωβισμένοι στρέφουν τα βλέμματα προς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ευελπιστώντας σε αποφάσεις για άνοιγμα του βαλκανικού διαδρόμου - Και γερμανικό άρωμα στις κινητοποιήσεις, με κάποιους να υψώνουν τη σημαία της χώρας και να φωνάζουν το όνομα της καγκελαρίου Μέρκελ - Τρεις τραυματίες από την επαφή με ηλεκτροφόρα σύρματα ο απολογισμός της διαμαρτυρίας στις σιδηροδρομικές γραμμές - Φωτογραφίες, βίντεο και πληροφορίες από τον Μάνο Φραγκιουδάκη.

Δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες κάθισαν στις ράγες της σιδηροδρομικής γραμμής στο ύψος της Ειδομένης, μπλοκάροντας την κυκλοφορία των τρένων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Τουλάχιστον τρεις νεαροί ήρθαν σε επαφή με ηλεκτροφόρα σύρματα, εκ των οποίων ο ένας χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς, νωρίς το απόγευμα, προκειμένου να του παρασχεθεί ιατρική βοήθεια. Επιπλέον, οι συγκεντρωμένοι τόνιζαν ότι δεν πρόκειται να αφήσουν κανένα φορτηγό να περάσει.


Παράλληλα, φώναζαν συνθήματα, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, μπλοκάροντας ακόμα και τις αποστολές με ανθρωπιστική βοήθεια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εγκλωβισμό τους.


Η διαμαρτυρία ανάγκασε τους πρόσφυγες που βρίσκονταν από την άλλη πλευρά, της σιδηροδρομικής γραμμής να μετακινηθούν προς τον δρόμο για να πάρουν το φαγητό αλλά και σούπα που διένειμε ομάδα εθελοντών, η οποία έφτασε στο σημείο. 


Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν και υπό βροχή, με αρκετούς από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να φωνάζουν το όνομα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και το σύνθημα «Ανοίξτε τα σύνορα» (Open the borders), ελπίζοντας ότι οι παρεμβάσεις του Βερολίνου θα οδηγήσουν στην ικανοποίηση του αιτήματος να συνεχίσουν το ταξίδι προς τη Δύση με άνοιγμα των συνόρων.Στην Ειδομένη, την Δευτέρα υπολογίζεται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι πάνω από 14.000 πρόσφυγες οι οποίοι παραμένουν στον καταυλισμό δίπλα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ αλλά και στο βενζινάδικο. Οι αλληλέγγυοι φτάνουν διαρκώς στο σημείο προσπαθώντας να βελτιώσουν τις συνθήκες διαμονής των προσφύγων, ενώ έχει στηθεί τέντα που προσφέρει τσάι και στο εξωτερικό αναγράφεται η λέξη «SolidariTEA». Άλλη ομάδα εθελοντών από ολόκληρο τον κόσμο, έχουν φτάσει στον καταυλισμό με σκοπό να ψυχαγωγήσουν τα παιδιά των προσφύγων κάνοντας ακροβατικά και παίζοντας παιχνίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου