Πλήρης διάσταση απόψεων κυβέρνησης και δανειστών για εθνική σύνταξη και περικοπή επικουρικών



Σε καμία συμφωνία δεν κατάφερε να καταλήξει η συνάντηση που είχε το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος μαζί με τους Τσακαλώτο, Χουλιαράκη και Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών για το θέμα του Ασφαλιστικού, με το ΔΝΤ να δείχνει ανυποχώρητο, τόσο στο θέμα της εθνικής σύνταξης όσο και στην περικοπή της επικουρικής
Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας δήλωσε πως «προς το παρόν» δεν τίθεται θέμα μείωσης της εθνικής σύνταξης, προσβλέποντας στην επανάληψη των συνομιλιών που θα συνεχιστούν στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Την ίδια στιγμή και προκειμένου να να κλείσει το κενό των 900 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Εργασίας αναζητεί μέτρα και με το δεδομένο πως οι δανειστές δέχονται ότι έχει εξοικονομηθεί μόνο το ήμισυ των 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) από τη συνταξιοδοτική δαπάνη όπως έχει συμφωνηθεί στο Μνημόνιο.

Ειδικά στο θέμα της περικοπής των επικουρικών, η διαφορά μεταξύ των δυο πλευρών εμφανίζονται ως χαώδης, με το ΔΝΤ να μην δείχνει να κάνει πίσω από τις θέσεις του.

Στο επίκεντρο όμως βρέθηκε και το ύψος της εθνικής σύνταξης καθώς οι δανειστές επιμένουν να καταβάλλεται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15. Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι δεν γίνεται συζήτηση για εισοδηματικά κριτήρια, ούτε για μείωση του ύψους της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ τουλάχιστον προς το παρόν.

Συμβιβαστική λύση θα αναζητηθεί στη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους με λίγα έτη ασφάλισης. Όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Εργασίας μπορεί να κάνουμε ένα βήμα πίσω μειώνοντας τους συντελεστές αναπλήρωσης για τους ασφαλισμένους έως 25 χρόνια αυξάνοντας αντίστοιχα τα ποσοστά για 25-35 χρόνια ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα όπως ζητούν οι δανειστές.

Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της «προσωπικής διαφοράς» που θα προκύψει από την επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων. Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι δεν απαιτούν την εφαρμογή της «εδώ και τώρα» κάτι που θα σήμαινε μείωση των κύριων συντάξεων αλλά ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις όσον αφορά το τεχνικο μέρος του επανυπολογισμού.


Προηγούμενο ρεπορτάζ

Στην σαββατιάτικη συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο θα συζητηθεί ο οδικός χάρτης που τέθηκε την περασμένη Τετάρτη και αφορά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Συγκεκριμένα, οι θεματικές ενότητες που θα τεθούν επί τάπητος, είναι το ύψος της εθνικής σύνταξης, τα ποσοστά αναπλήρωσης, τα θέματα των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών ο επανυπολογισμός των συντάξεων το 2018, ο τρόπος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς, καθώς και οι επικουρικές συντάξεις.


Νωρίτερα, στις 10:30, θα συζητηθεί με τους δανειστές και η Διοικητική Μεταρρύθμιση.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα στις 14.00 συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για το δημοσιονομικό πλαίσιο. 

Γεροβασίλη: Μέχρι το Πάσχα θα κλείσουν οι εκκρεμότητες

«Η αξιολόγηση ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και εκτίμηση είναι ότι σχεδόν στο Πάσχα τα ζητήματα φορολογικού, ασφαλιστικού, διαχείρισης κόκκινων δανείων και του Ταμείου αξιοποίησης περιουσίας, θα έχουν κλείσει», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη από την Άρτα όπου βρίσκεται. «Ταυτόχρονα, ξεκινάει η συζήτηση για το χρέος το οποίο θεωρούμε κομβικό σημείο για την εξέλιξη της οικονομίας της χώρας και για τα επόμενα χρόνια. Είμαστε σε κρίσιμο σημείο, πλην όμως με θετικά μηνύματα», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για την πρόσκληση των Σοσιαλδημοκρατών προς τον Αλέξη Τσίπρα, που θα δώσει το παρών στην σύνοδό τους, η κ. Φεροβασίλη ανέφερε πως η κυβέρνηση προσπαθεί συνεχώς για αλλαγή συσχετισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη θα πρέπει να επιστρέψει στον ρόλο της», τόνισε.

Κρίσιμη χαρακτήρισε ακόμη την εβδομάδα που έρχεται, καθώς, όπως είπε, θα τεθούν σε ισχύ οι συμφωνίες και η μετεγκατάστσαη προσφύγων απευθείας από την Τουρκία προς την Ευρώπη αλλά και από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, ενώ εκτίμησε ότι θα φανούν και τα αποτελέσματα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ. «Στόχος είναι, οι πρόσφυγες από την Τουρκία με οργανωμένο τρόπο να μετεγκαθίστανται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να βλέπουμε αυτές τις εικόνες στο Αιγαίο για τις οποίες ευθύνονται οι έμποροι ψυχών», υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου