Ελεύθεροι όλοι οι όμηροι, συνελήφθη ο αεροπειρατής

Λάρνακα: Αίσιο τέλος είχε η αεροπειρατεία που εκδηλώθηκε από νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο Λάρνακας σε αεροσκάφος της Egyptair. Το Airbus A320 εκτελούσε εσωτερική πτήση στην Αίγυπτο και λίγο μετά τις 8:20 το πρωί εισήλθε στο FIR Λευκωσίας, ζητώντας να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας λόγω αεροπειρατείας. Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις των κυπριακών Αρχών, ο δράστης που ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, άφησε ελεύθερους τους ομήρους που κρατούσε και λίγο μετά τις 14:35 κατέβηκε από το αεροπλάνο και παραδόθηκε στην Αστυνομία...









14:57 «Δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας. Πρόκειται περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης», αναφέρει επίσημη ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης.



Σύμφωνα με την ανακοίνωση, Υπουργική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή για τη διαχείριση της αεροπειρατείας στη πτήση MSR 181 από την Αλεξάνδρεια προς το Κάιρο (εσωτερική πτήση) στο αεροδρόμιο Λάρνακας.


Ειδική ομάδα της Αστυνομίας, εκπαιδευμένη στις διαπραγματεύσεις, διαπραγματεύεται με τον αεροπειρατή με σκοπό να πεισθεί να παραδοθεί.



Οι αρχές έχουν ήδη παράσχει την απαιτούμενη φροντίδα στους απελευθερωθέντες επιβάτες και ήδη υπάρχει επικοινωνία με τις αρμόδιες προξενικές αρχές τρίτων χωρών


Επισημαίνεται ότι, παρά τις πληροφορίες που προέρχονται από ΜΜΕ, δεν έχουν εκκενωθεί εγκαταστάσεις εντός η πλησίον το αεροδρομίου, καταλήγει η ανακοίνωση.


Νωρίτερα συγκεχυμένες ήταν οι πληροφορίες για το όνομα και τα κίνητρα του αεροπειρατή που κατέλαβε το αεροσκάφος της EgyptAir, το οποίο πραγματοποίησε το πρωί αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Το Πρακτορείο Ειδήσεων Μέσης Ανατολής είχε μεταδώσει ότι οι αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας ταυτοποίησαν τον δράστη, που φερόταν να είναι ο Ιμπραχίμ Σαμάχα, ο οποίος διέμενε στην Κύπρο μέχρι το 1994 και ήταν νυμφευμένος με Κυπρία.


Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αεροπειρατής είναι ο Αιγύπτιος Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, 59 ετών, πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού, ο οποίος ζητεί την απελευθέρωση των γυναικών από τις φυλακές της Αιγύπτου. Ζητεί επίσης να συναντηθεί με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραχώρηση πολιτικού ασύλου.

Στο αεροσκάφος παραμένουν αυτή τη στιγμή 4 επιβάτες, που είναι Ευρωπαίοι και τα επτά μέλη του πληρώματος.

12:57 Οι αιγυπτιακές Αρχές ξεκαθαρίζουν ότι ο αεροπειρατής είναι αιγυπτιακής υπηκοότητας και το όνομά του είναι Σαϊφ Ελ Ντι Μουσταφά. Πρόκειται για αντιπολιτευόμενο της κυβέρνησης Ελ Σίσι.

12:53 Σε πολιτικά κίνητρα φαίνεται να οφείλεται η αεροπειρατεία στο Airbus A320 της Egypt Air


12:49 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αεροπειρατής φέρεται να είναι πρώην μέλος των δυνάμεων αφαλείας της Αιγύπτου. Στα αιτήματα που έχει θέσει είναι και η αποφυλάκιση ατόμων απο αιγυπτιακές φυλακές, κυρίως γυναικών. Ζητά να μιλήσει με εκπρόσωπος της ΕΕ, ενώ οι αιγυπτιακές Αρχές δεν συζητούν θέμα αποφυλάκισης ατόμων από τις φυλακές. 



12:39 Ο Αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας ανέφερε πριν από λίγο ότι στο αεροσκάφος υπάρχουν ακόιμα επτά όμηροι. Η Αίγυπτος στέλνει άλλο αεροσκάφος για να παραλάβει τους απελευθερψθέντες επιβάτες


12:36 Σύγχυση και για την ταυτότητα του αεροπειρατή, καθώς αιγυπτιακά ΜΜΕ αναφέρουν πως πρόκειται για τον Σεϊφεντίν Μουσταφά, καθηγητή πανεπιστημίου στο Κάιρο. Ωστόσο άλλα διεθνή ΜΜΕ όπως το CNN




12:31 Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αεροπειρατής που είναι ηλικίας 59 ετών, διέμενε στην Κύπρο μέχρι το 1994,.




12:23 Σύμφωνα με αξιωματούχους της αιγυπτιακής πρεσβείας στη Λευκωσία, ο αεροπειρατής είναι ζωσμένος με εκρηκτικά. 




12:19 Η Αστυνομία ζήτησε από τα ξένα ΜΜΕ να σταματήσουν τη ζωντανή μετάδοση εικόνων από το αεροδρόμιο Λάρνακας.




12:16 Η Αστυνομία επιβεβαιώνει την ύπαρξη επιστολής από μέρους του αεροπειρατή, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνει ούτε την ταυτότητά του ούτε τα τυχόν αιτήματα που έχει θέσει. Αυτή την ώρα η επιστολή που είναι γραμμένη στα αραβικά, μεταφράζεται.


12:31 Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αεροπειρατής που είναι ηλικίας 59 ετών, διέμενε στην Κύπρο μέχρι το 1994,.

12:23 Σύμφωνα με αξιωματούχους της αιγυπτιακής πρεσβείας στη Λευκωσία, ο αεροπειρατής είναι ζωσμένος με εκρηκτικά.


11:55 Ο δρ. Ιμπραχίμ Σαμάχα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλέξανδρειας, δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του BBC ότι δεν είναι ο δράστης της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος της EgyptAir.


Νωρίτερα, το πρακτορείο Ρόιτερς είχε μεταδώσει επικαλούμενο στοιχεία από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, ότι ο αεροπειρατής ονομάζεται Ιμπραχίμ Σαμάχα και ότι είναι καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας και μάλιστα επικεφαλής του τμήματος Διατροφικής Υγείας.




11:51 Ο αιγύπτιος αεροπειρατής είναι καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου.




Ο Ιμπραχίμ Σαμάχα είναι επικεφαλής του τμήματος Διατροφικής Υγείας.




Ζήτησε να δει την κύπρια πρώην σύζυγό του, σύμφωνα με κύπριο αξιωματούχο.




Η γυναίκα κατοικεί στο χωριό Ορόκλινη, κοντά στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

11:49 Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο γραφείου Τύπου της Hermes, Κύπρο Χατζηαθανασίου, στο αεροδρόμιο Πάφου έχουν φθάσει τρεις από τις πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες να αφιχθούν στον αερολιμένα Λάρνακας. Ο κ. Χατζηαθανασίου ανέφερε πως εντός της ημέρας αναμένονται άλλες τέσσερις πτήσεις.

Εξάλλου, σε μεταγενέστερο στάδιο, όπως είπε, αν δεν ανοίξει το αεροδρόμιο Λάρνακας, τότε κάποιες πτήσεις που θα αναχωρούσαν από τη Λάρνακα θα διευθετηθεί να αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο της Πάφου.




11:40 Ο Μουσταφά Μπάρκι, βουλευτής του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα «Independent» ότι ο αεροπειρατής Ιμπραήμ Ζαμάχα είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ατλάντα των ΗΠΑ.




11:36 «Αναφορικά με την κατάσταση που εξελίσσεται σχετικά με την πτήση MSR 181 της EgyptAir στην οποία εκδηλώθηκε αεροπειρατεία και το αεροσκάφος άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας, οι αρμόδιοι σχεδιασμοί διαχείρισης κρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας εφαρμόστηκαν από την αρχή του συμβάντος» αναφέρεται σε ανακοίνωση υου Υπουργείου Εξωτερικών.




Προστίθεται πως Υπουργική Επιτροπή χειρίζεται την κατάσταση στο Εθνικό Κέντρο Κρίσεων, που βρίσκεται στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έχει επίσης εγκαθιδρυθεί άμεση επικοινωνία μεταξύ του Κέντρου και των Αιγυπτιακών Αρχών.





11:55 Ο δρ. Ιμπραχίμ Σαμάχα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλέξανδρειας, δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του BBC ότι δεν είναι ο δράστης της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος της EgyptAir.


Νωρίτερα, το πρακτορείο Ρόιτερς είχε μεταδώσει επικαλούμενο στοιχεία από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, ότι ο αεροπειρατής ονομάζεται Ιμπραχίμ Σαμάχα και ότι είναι καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας και μάλιστα επικεφαλής του τμήματος Διατροφικής Υγείας.




11:25 Η Κύπρια πρώην σύζυγος του αεροπειρατή είναι 51 ετών και μητέρα πέντε παιδιών ηλικίας από 20 μέχρι 31 ετών







Αυτός είναι ο αεροπειρατής








11:20 Ο αεροπειρατής της πτήσης Αλεξάνδρεια-Κάιρο της EgyptAir ζήτησε άσυλο στην Κύπρο. Ο αιγύπτιος αεροπειρατής ζήτησε διερμηνέα για να υποβάλει το αίτημά του, μετέδωσε το κυπριακό ραδιόφωνο.

11:18 Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη επιβεβαίωση για τα κίνητρα του αεροπειρατή που κατέλαβε την πτήση MS181 της EgyptAir, η οποία προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, ούτε και κατά πόσον αυτός είναι ζωσμένος με εκρηκτικά, ενώ την ίδια ώρα οι κυπριακές αρχές διαβεβαιώνουν ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα.

Σε δηλώσεις του ο ΓΔ του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων είπε πως έχει επιτραπεί η έξοδος από το αεροσκάφος σε γύρω στα 50-57 πρόσωπα και «προσπαθούμε να εγκαθιδρύσουμε επαφή με το πρόσωπο που διενήργησε την αεροπειρατεία». Επικαλούμενος πληροφορίες, ο ΓΔ του ΥΠΕΞ είπε ότι στο αεροσκάφος βρίσκονται ακόμα γύρω στα 15-20 άτομα, «αλλά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω» πρόσθεσε.




11:16 Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώην σύζυγος του αεροπειρατή αναμένεται συνοδεία αστυνομικών να βρεθεί στο αεροδρόμιο. 




11:14 Πολύ διακριτική η παρουσία της Αστυνομίας.




11:12 Μεταξύ των επιβατών που ο αεροπειρατής απελευθέρωσε είναι και δύο Μητροπολήτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Πρόκειται για τους μητροπολίτες Ιωαννουπόλεως, Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος.




11:10 Η Αστυνομία προ λίγων λεπτών αποκάκρυνε κατά πενήντα μέτρα τους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο Λάρνακας




11:07 Δεν έχει να κάνει με τρομοκρατία η αεροπειρατεία στο αεροσκάφος της Egypt Air, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.




11:05 Εύχομαι οι εμπλεκόμενοι να βιώσουν τον αποτελεσματικό και επαγγελματικό τρόπο διαχείρισης της κατάστασης, ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.. 




10:49 Δράστης της αεροπειρατείας είναι Ιμπραήμ Ζαμάχα, ο οποίος φέρεται να είναι Λίβυος.




10:46 Πριν από λίγα λεπτά ο αεροπειρατής έριξε από το αεροπλάνο επιστολή, ζητώντας από την Αστυνομία να την παραδώσει στην Κύπρια σύζυγό του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κύπρια μεταφέρεται αυτή την ώρα στο αεροδρόμιο.10:33 Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο αεροπειρατής φέρεται να ζήτησε ή πρόκειται να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Κύπρο.




10:31 Σύμφωνα με πληροφορίες το όνομα του αεροπειρατή είναι Σείζ 10:29 Νέα ανακοίνωση από την Egypt Air




Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Egypt Air μέσω του λογαριασμού της στο twitter, μετά τις διαπραγματεύσεις με τον αεροπειρατή έχουν αφεθεί ελεύθεροι ΟΛΟΙ οι επιβάτες ΕΚΤΟΣ από το πλήρωμα και τέσσερις ξένους πολίτες, οι εθνικότητες των οποίων παραμένουν άγνωστες. 

10:26 Ελεύθεροι και δυο Μητροπολίτες




Δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος, που βρίσκονταν μεταξύ επιβατών αφέθηκαν ελεύθεροι από τον αεροπειρατή που έχει υπό τον έλεγχό του το αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών στη Λάρνακα.

10:26 Επιβεβαιώνεται η πληροφορία για τα εκρηκτικά




Επιβάτης του αεροσκάφους της Egypt Air απείλησε να ανατινάξει ζώνη με εκρηκτικά, ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο πιλότος Ομάρα αλ-Γκαμάλ πληροφόρησε τις αρχές ότι απειλήθηκε από επιβάτη που είχε ζώνη με εκρηκτικά και ο οποίος τον ανάγκασε να προσγειωθεί στην Λάρνακα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.







«Αεροπειρατεία εκδηλώθηκε στο Airbus A-320 που μετέφερε 81 επιβάτες από την Αλεξάνδρεια στο Κάιρο, ο πιλότος του ανέφερε ότι ένας επιβάτης δήλωσε ότι έχει ζώνη με εκρηκτικά και τον υποχρέωσε να προσγειωθεί στη Λάρνακα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Οκτώ Βρετανοί και δέκα Αμερικανοί περιλαμβάνονται στους επιβάτες του αεροσκάφους της Egypt Air, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του αεροδρομίου της Αλεξάνδρειας.





10:17 Για ερωτικούς λόγους φαίνεται ότι έγινε η αεροπειρατεία, καθώς ο αεροπειρατής ζητά να στείλει επιστολή σε Κύπρια.






10:15 Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι όμηροι παραμένουν 3 Βρετανοί, ένας Ιταλός κι ένας Ιρλανδός όλοι επιβάτες της πήσης.






10:08 Σύμφωνα με πληροφορίες ελεύθεροι αφέθηκαν όλοι οι επιβάτες του αεροσκάφους, εκτός από πέντε μη αραβικής καταγωγής επιβάτες και το επταμελές πλήρωμα.






09:58 Για αεροπειρατή που είναι ζωσμένος με εκρητικά έκανε λόγο επιβάτης που κατέβηκε από το αεροπλάνο.










09:54 Άρχισε η αποβίβαση των επιβατών. Απελευθερώθηκαν περίπου 20 άτομα.






09:51 Αυτή την ώρα λεωφορείο βρίσκεται μδίπλα από το αεροπλάνο.






09:49 Τρείς πτήσεις που κατευθύνονταν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πήραν οδηγίες πριν μερικά λεπτά να κατευθυνθούν στο αεροδρόμιο Πάφου. Πρόκειται για τις πτήσεις της Aegean από Αθήνα, πτήση της Germania από το Μόναχο και πτήση C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας από την Ελευσίνα. 






09:44 Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Egypt Air, στο αεροσκάφος βρίσκονται 55 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα. 






09:42 Γίνονται διευθετήσεις για να απελευθερωθούν τα γυναικόπαιδα.






09:40 Απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αεροπειρατής

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου