Ισπανία: Η χώρα μηδενίζει τα πολιτικά κοντέρ

Η Ισπανία θα μηδενίσει και πάλι τα πολιτικά κοντέρ μετά την αποτυχία που αναμένεται να σημειώσει σήμερα η απόπειρα του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση την ώρα που η προοπτική νέων εκλογών αρχίζει να προκαλεί ανησυχίες.
Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos και οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος ανακοίνωσαν ότι θα ψηφίσουν κατά του Σάντσεθ στη δεύτερη συνεδρίαση για τη συγκρότηση κυβέρνησης που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μετά τις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας), μπλοκάροντας κάθε δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Πέδρο Σάντσεθ, ένας 44χρονος καθηγητής Οικονομίας, θα γίνει έτσι ο πρωταγωνιστής μιας θλιβερής πρεμιέρας από τότε που η Ισπανία επέστρεψε στη δημοκρατία μετά τον θάνατο του Φρανσίσκο Φράνκο: θα είναι ο πρώτος υποψήφιος που ορίσθηκε από τον βασιλιά και δεν κατάφερε να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής.

Ο λογαριασμός δεν βγαίνει: το Λαϊκό Κόμμα (PP) είναι η πρώτη δύναμη το κοινοβούλιο, με 123 έδρες από τις 350, και ακολουθούν το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) με 90 έδρες, το Podemos και οι σύμμαχοί του (65), το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos (40) και μια τριανταριά βουλευτές εθνικιστικών καταλανικών και βασκικών σχηματισμών που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία των περιφερειών τους.

Κατά συνέπεια, ελλείψει ξεκάθαρης πλειοψηφίας, "πρέπει να σχηματισθεί ένας συνασπισμός κομμάτων", υπενθύμισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο.

Όμως η συμμαχία των σοσιαλιστών με τους κεντρώους που προτάθηκε από τον Σάντσεθ δεν υποστηρίζεται από κανέναν και δεν μπορεί να κυβερνήσει με μόνο 130 ψήφους.

Επίσης η συμμαχία που προτείνεται από το PP στους σοσιαλιστές και τους κεντρώους απορρίπτεται από όλους.

"Αυτές οι εκλογές δημιούργησαν ένα αδιέξοδο", παραδέχθηκε ο δεύτερος στην ιεραρχία του Podemos, ο Ινίχο Ερεχόν.

Τα εκλογικά αποτελέσματα "μας υποχρεώνουν σε συμβιβασμούς". "Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να πάνε προς διαφορετικές κατευθύνσεις και οφείλουν να συνεννοηθούν", πρόσθεσε.



"Λευκή σελίδα"

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της απερχόμενης κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος θέλει να παραμείνει στην εξουσία επικεφαλής ενός μεγάλου συνασπισμού αποτελούμενου από το Λαϊκό Κόμμα του, το PSOE και το Ciudadanos για να υπερασπιστεί "την ενότητα της Ισπανίας" και τη δημοσιονομική σταθερότητά της, έχει ήδη κάνει γνωστό ότι θα καλέσει την Δευτέρα τον Σάντσεθ.

Το Podemos επίσης είναι έτοιμο να καθίσει στο τραπέζι για να ξαναμιλήσει με τους σοσιαλιστές με τον όρο ότι αυτοί θα απαρνηθούν την προγραμματική συμφωνία τους με τους κεντρώους του Ciudadanos, οι οποίοι είναι υπερβολικά φιλελεύθεροι για το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς.

"Πρέπει να γυρίσουμε τα κοντέρ στο μηδέν (...), να ξαναρχίσουμε με μια λευκή σελίδα", δήλωσε ο Ερεχόν, ο οποίος διαβεβαιώνει πως ένας συνασπισμός των κομμάτων της αριστεράς είναι δυνατός, με τη σιωπηλή υποστήριξη των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας διαφόρων περιφερειών, οι οποίοι δεν θα ψήφιζαν εναντίον μιας τέτοιας κυβέρνησης.

Η εξίσωση είναι σαφής: "είτε θα υπάρξει μια εγκάρσια κυβέρνηση είτε θα πάμε σε εκλογές", συνοψίζει ο πολιτειολόγος Αντον Λοσάντα, για τον οποίο "η απουσία παράδοσης της Ισπανίας" σε τέτοιες κυβερνήσεις εξηγεί τις δυσκολίες της χώρας, έπειτα από περισσότερο από 30 χρόνια δικομματισμού μεταξύ συντηρητικών και σοσιαλιστών.

Ο χρόνος περνά και τα κόμματα δεν έχουν παρά δύο μήνες μπροστά τους, έως τις 2 Μαΐου, για να αποφύγουν τις νέες εκλογές, που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε παρόμοιο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

"Το πρόβλημα", εκτιμά ο πολιτειολόγος Φερνάντο Βαγεσπίν, "είναι ότι ουδείς μοιάζει να εξετάζει τη δυνατότητα ενός συμφώνου, όλοι στοιχηματίζουν σε νέες εκλογές".

Όμως η αναμονή αρχίζει να τραβάει σε μάκρος. Ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών έπεσε κατά 11% από την αρχή του χρόνου – λόγω "της πολιτικής αστάθειας", σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Χοσέ-Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο.

Το δεδομένο αυτό είναι σημαντικό, καθώς η ισπανική οικονομία ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό από την εσωτερική ζήτηση.

Η απερχόμενη κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί παρά μόνο να διεκπεραιώνει τις τρέχουσες υποθέσεις, "είναι πολύ περιορισμένη" στη δράση της, πρόσθεσε ο Μαργκάγιο, εξηγώντας πως όταν παίρνει τον λόγο σε μια διεθνή συνάντηση, όλοι ξέρουν πως "οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει είναι υπό αίρεση".

Μέσα σ' ένα τεταμένο διεθνές περιβάλλον, "η Ισπανία έχει ανάγκη από μια σταθερή κυβέρνηση, σχηματισμένη από σταθερά κόμματα", υπογράμμισε απαριθμώντας την προσφυγική κρίση, τους πολέμους στη Συρία και στο Ιράκ και το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου