Άκαρπη η συνάντηση με τους δανειστές

Άκαρπη αποδείχτηκε και η τελευταία πολύωρη προσπάθεια του Ευκλείδη Τσακαλώτου για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των προτάσεων του ΔΝΤ και της κυβέρνησης, παρά τη χθεσινή αισιοδοξία, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η αναχώρηση των στελεχών του κουαρτέτου τις επόμενες ημέρες. Η συζητήσεις θα συνεχίσουν σε τεχνικό επίπεδο αναφέρει η κυβέρνηση θυμίζοντας εποχές διαπραγμάτευσης 2015.

Πριν φύγουν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου θα γίνει κανονικά η συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου που αφορά το ασφαλιστικό. Ο υπουργός χθες έκανε λόγο για «αναγκαίες υποχωρήσεις» και με ενδιαφέρον αναμένεται να φανεί αν αυτές είναι αρκετές για να κλείσει έστω και ένα κεφάλαιο της αξιολόγησης.

Το απόγευμα της Παρασκευής κυκλοφόρησε non paper της κυβέρνησης το οποίο ήταν λάβρο για την επιμονή του ΔΝΤ για θέσπιση αφορολόγητου στα 7.000€ (αντί των 9.000€ που θέλει η κυβέρνηση). Επιπλέον αγκάθια στη διαπραγμάτευση παραμένουν τα κόκκινα δάνεια (για τα οποία το Ταμείο επιμένει στην πλήρη άρση των περιορισμών ώστε να μπορούν οι τράπεζες να τα πουλήσουν σε ξένα funds) και το νομοσχέδιο για την δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων (με τους πιστωτές να υποστηρίζουν ότι γίνεται μεγαλύτερη έκπτωση απ' ότι θα έπρεπε). Τέλος διαφορά υπάρχει και στις εκτιμήσεις της τρύπας των ασφαλιστικών ταμείων για να κλείσει η αξιολόγηση αφού το ΔΝΤ επιμένει να μην αυξηθούν οι ανώτατοι φορολογικοί συντελεστές.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε στις σημερινές συναντήσεις είναι και η στιγμή που -σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Peter Spiegel- ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε από τους εκπροσώπους του κουαρτέτου να έρθουν άμεσα σε συμφωνία γιατί σε άλλη περίπτωση η επόμενη συνάντησή τους θα γίνει στην Ειδομένη.

Αυτά βέβαια σε θεωρητικό επίπεδο, γιατί σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες δεν υπάρχει άλλη προγραμματισμένη συνάντηση. Οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα φύγουν τις επόμενες ημέρες με εισιτήρια one way.

Αν η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ ήταν στα 600 εκατομμύρια ευρώ, όπως διαβάζουμε ότι διαρρέεται το πιθανότερο θα ήταν να μην είχε φύγει κανείς...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου