«Βρώμικο παιχνίδι» της Αυστρίας υπέρ των «δυνάμεων που θέλουν να ανατρέψουν τη Μέρκελ» βλέπει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Δίνοντας συνέχεια στη σκληρή διπλωματική αντιπαράθεση των τελευταίων εβδομάδων με τη Βιέννη για τοπροσφυγικό ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι, κατά την πολιτική του εκτίμηση, «η Αυστρία στηρίζεται και σε άλλες δυνάμεις που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μέρκελ σήμερα στη Γερμανία».
« Θα έλεγα ότι κάνει το βρώμικο παιχνίδι πολλών που θα ήθελαν να ανατρέψουν την Μέρκελ ή την πολιτική της τουλάχιστον», είπε ο υπουργός Εξωτερικών χθες το βράδυ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.
Το βέτο για το προσφυγικό
Στην ίδια συνέντευξη ο Νίκος Κοτζιάς έδωσε μικρές πιθανότητες στο ενδεχόμενο να ασκήσει η χώρα μας βέτο στην Ευρώπη για το προσφυγικό, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «μεθοδολογικά κακή» την χρήση του:
«Μεθοδολογικά λέω, το βέτο είναι κακό γιατί δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση» είπε, προσθέτοντας: « Εγώ πιστεύω ότι το βέτο βοηθάει στο να επισημάνει κανείς σε όλους τους άλλους τη σημασία ενός θέματος, τις κόκκινες γραμμές του και την ανάγκη να ξαναδιαπραγματευτούν, δηλαδή θεωρώ το βέτο, όχι το τέλος μιας διαπραγμάτευσης αλλά στοιχείο της διαπραγμάτευσης που συχνά και εγώ το έχω χρησιμοποιήσει, τους τελευταίους 14 μήνες, κάμποσες φορές και με επιτυχία θα έλεγα και όχι να τα διαλαλώ, είναι ο τρόπος που κάνω εξωτερική πολιτική. Το βέτο λοιπόν, αν χρειαστεί λέει ο Πρωθυπουργός, που σημαίνει αν χρειαστεί, αν οι αποφάσεις δεν ανταποκρίνονται, αν οι αποφάσεις και τα συμπεράσματα δεν είναι αυτές που θέλουμε».
Στο δε ερώτημα για ποιόν λόγο θα μπορούσε να ασκηθεί το βέτο, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε:
«Δεν το βλέπω πιθανό, δεν το βλέπω πιθανό αλλά αν έρθει ας πούμε η Αυστρία και κυριαρχούσε η άποψή της και φταιμε εμείς, τι να κάνουμε, θα το ψηφίζαμε;»
Αιχμές για την (μη) πτήση Τσίπρα στη Ρόδο
Ο Νίκος Κοτζιάς άφησε και αιχμές για τους χειρισμούς του υπουργείου 'Αμυνας στην υπόθεση με το σχέδιο πτήσης, μέσω Ρόδου, που υποβλήθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ιράν – ένα σχέδιο πτήσης που τελικά δεν εκτελέστηκε μετά την απόρριψή του από την Τουρκία.
Ο υπουργός Εξωτερικών υπαινίχθηκε ότι αυτό το σχέδιο πτήσης δεν έπρεπε να έχει υποβληθεί λέγοντας «αυτά έπρεπε να τα ξέρουν καλά και οι στρατιωτικοί που έφτιαξαν τα σχέδια πτήσεων», ενώ στο ερώτημα αν ήταν λάθος απάντησε: «Δεν ήταν απαραίτητο να γίνει έτσι».
Αναφερόμενος στη στάση της ΠΓΔΜ ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ» ενθουσιάστηκε με τον ρόλο που της έδιναν η Αυστρία, η Ουγγαρία κλπ και θεώρησε ότι θα λύσει το πρόβλημά της. Η εκτίμηση που τώρα κάνουμε είναι ότι έχουν αρχίσει και καταλαβαίνουν ότι τους χρησιμοποιούν» είπε και πρόσθεσε: «Αυτό που έχουμε να κάνουμε με την ΠΓΔΜ είναι να καταλάβουν ότι θα έχουν κόστος αν συνεχίσουν- και το καταλαβαίνουν σιγά σιγά- και δεύτερον ότι τους χρησιμοποιούν και δεν είναι προς το δικό τους συμφέρον»
Ερωτηθείς για το βέτο που θα μπορούσε να ασκήσει η Ελλάδα για την επόμενη σύνοδο είπε ότι κατά την άποψή του «κανείς πρέπει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του» καθώς «το βέτο συχνά βοηθά για να επισημάνει κανείς τις κόκκινες γραμμές του και δεν είναι το τέλος μιας διαπραγμάτευσης αλλά η αρχή της». «Δεν το βλέπω πιθανό, αλλά αν κυριαρχούσε η άποψη της Αυστρίας τι θα κάνουμε;» Ωστόσο αποσαφήνισε ότι «εμείς βάζαμε βέτο για τα συμπεράσματα όχι εναντίον κάποιου».
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως είναι διαχειρίσιμες οι προσφυγικές ροές, τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να αντέξει μέχρι 150.000 πρόσφυγες και επισήμανε πως για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν χρειάζεται πανικός αλλά νηφαλιότητα.
Το προσφυγικό πρόβλημα είναι ένα σύνθετο πρόβλημα , είπε ο κ. Κοτζιάς και χρειάζεται πολύπλοκες λύσεις τονίζοντας πως κανείς στην Ευρώπη δεν ήταν έτοιμος για την υποδοχή τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων.
Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της Ευρώπης επισημαίνοντας ότι τον ανησυχεί «μία Ευρώπη που οι αποφάσεις της, εκλεγμένων πολιτικών, ανατρέπονται από διευθυντές αστυνομικών».
Σχετικά με την Τουρκία αναφέρθηκε στην μεγάλη «μπίζνα» των 6 δισ. αλλά και για διεφθαρμένες ΜΚΟ.
Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως για να κινηθούν οι Τούρκοι στη Συρία πρέπει να έχουν ευρύτερες πλάτες δηλαδή το ΝΑΤΟ.
Εκνευρισμό καταγράφω στο Αιγαίο όχι ένταση. Δεν θα το έλεγα επιθετικότητα αλλά νευρικότητα της Τουρκίας, είπε ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας πως παρά τις δυσκολίες έχουμε έναν διπλωματικό διάλογο. «Δεν νομίζω ότι η Τουρκία θέλει να καταστρέψει την Ελλάδα αλλά να ηγεμονεύσει στην περιοχή. Έχουμε διαύλους επικοινωνίας» ανέφερε και επισήμανε πως ο Ερντογάν δεν έχει κάνει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια. «Εγώ το θεωρώ θετικό αυτό».
«Η ΕΕ πρέπει αποκτήσει μία πιο συνεκτική και σύνθετη πολιτική, να ενισχυθούν με επιδοτήσεις χρημάτων οι πρόσφυγες στο Λίβανο και Ιορδανία, να λύσουμε το πρόβλημα μετακίνησης του Μάγκρεπ, να εφαρμοστούν όλες οι συμφωνίες με τρίτες χώρες για την επανεισδοχή. Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα αποκλειστούν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, θα βρουν άλλους δρόμους. Γι αυτό επιμένουμε για ευρωπαϊκή λύση» είπε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας πως η Ευρώπη εάν δεν το λύσει αυτό το πρόβλημα θα έχει η ίδια πρόβλημα ταυτότητας και ύπαρξης.
«Ο εφιάλτης μου είναι να ξεσπάσει μεγαλύτερη κρίση στη Μέση Ανατολή και να έχουμε να κάνουμε με δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες» ανέφερε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου