Γ.Ντάισελμπλουμ: Επιστρέφουν οι θεσμοί, ξεκινά η συζήτηση για το χρέος

Tην επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών αύριο στην Αθήνα ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Έχει γίνει ικανοποιητική προετοιμασία, έτσι ώστε να συνεχίσει η αποστολή στην Αθήνα προς μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ανέφερε ο Γ.Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει, υπάρχουν δημοσιονομικά κενά που πρέπει να καλυφθούν και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εμβαθυνθούν».

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι για να πραγματοποιηθεί η συμφωνία του καλοκαιριού η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλλει κι άλλες προσπάθειες και ως αντάλλαγμα το Eurogroup θα λάβει πολιτικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Όπως είπε η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018 , θα πρέπει να υπάρξει ένα πιο ?συμπαγές? πακέτο μέτρων και πρόσθεσε ότι μέρος της λύσης ίσως θα πρέπει να είναι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Ο ίδιος εξήγησε ότι βασικοί παράγοντες στη συζήτηση για το χρέος είναι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τη φορολογία, αλλά και τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν.


Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Eurogroup να ζητήσει την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών αύριο στην Αθήνα. Ο Γάλλος επίτροπος επεσήμανε ότι η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται στις εντατικές εργασίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών τις προηγούμενες εβδομάδες. Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί σε μια σειρά από θέματα: στη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, στη φορολόγηση εισοδήματος, στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων και στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όσον αφορά το δημοσιονομικό, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι κατά την άποψη της Επιτροπής πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. ?Θα εργαστούμε από κοινού για να συμφωνήσουμε στα μέτρα που θα μας οδηγήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου?, δήλωσε ο ίδιος.

Όσον αφορά την προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ο Π. Μοσκοβισί εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί σύντομα, λέγοντας ότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, πόσω δε μάλλον όταν στην Ελλάδα ασκείται μεγάλη πίεση λόγω του προσφυγικού. Εκτίμησε, πάντως ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν το ελληνικό Πάσχα την 1η Μαΐου, τονίζοντας ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα για να βρεθεί λύση όσο το συντομότερο δυνατόν.

Όσον αφορά τις συζητήσεις για το χρέος, ο Π. Μοσκοβισί είπε ότι θα ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα και ότι η Επιτροπή θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι του ESM θα επισκεφθούν αύριο την Αθήνα. Υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι τα περιθώρια ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας είναι στενά και η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Υπενθύμισε ότι 21 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί από τον ESM, δηλαδή το ένα τέταρτο των συνολικών χρημάτων του προγράμματος (86 δισ. ευρώ).

Την επιστροφή των θεσμών επιβεβαίωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

«Οι θεσμοί συμφώνησαν να επιστρέψουν. Το ΔΝΤ επίσης συμφώνησε να επιστρέψει, παρά κάποιες διαφορές», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το πέρας της συνεδρίασης.


Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση "πολύ καλή".

«Αναμένουμε τις περαιτέρω συζητήσεις, να ολοκληρώσουμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και να έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το χρέος. Είμαι βέβαιος ότι λογικοί άνθρωποι, όταν κάθονται γύρω από το τραπέζι, θα βρουν μια λογική λύση», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου