Ταμπούς: Ο γάτος – πρόσφυγας της Ειδομένης
Στον καταυλισμό της Ειδομένης, ένας διαφορετικός ταξιδιώτης κλέβει την παράσταση.
Πρόκειται για έναν γάτο …πρόσφυγα, τον Ταμπούς, ο οποίος δεν αφήνει ούτε λεπτό την αγκαλιά της 22χρονης Εσρά αλ Αμπούντ από τη Δαμασκό της Συρίας, που ζει σε μία από τις σκηνές στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας-ΠΓΔΜ.
«Δεν μπορούσαμε να τον αφήσουμε. Είναι μέλος της οικογένειάς μας. Πώς θα μπορούσαμε να τον αφήσουμε πίσω;» λέει η νεαρή από τη Συρία.


«Ήταν πολύ δύσκολο το ταξίδι, ιδιαίτερα από τη Συρία ως την Τουρκία. Οι γάτες φοβούνται τα πάντα και ιδίως το νερό. Όλη την ώρα κοιμόταν. Τον κουβαλάω με μάρσιπο και όχι σε κλουβί», εξηγεί η 22χρονη.

Ο Ταμπούς, ο οποίος γιόρτασε χθες στον καταυλισμό της Ειδομένης τα πρώτα του γενέθλια, όπως λέει χαριτολογώντας η Εσρά, προτιμά να μένει στη σκηνή, ενώόταν βγαίνει είναι κολλημένος στην αγκαλιά της. «Βλέπει πολύ κόσμο και αυτοκίνητα και φοβάται. Δεν φεύγει ακόμη κι όταν είναι ανοιχτή η σκηνή», σημειώνει η 22χρονη.


Η Εσρά θέλει να πάει στη Σουηδία, όπου βρίσκεται ήδη ο αδελφός της, και το όνειρό της είναι να σπουδάσει αρχιτεκτονική. Στη Συρία εργαζόταν ως δασκάλα και παρόλο που της αρέσει πολύ η επαφή με τα παιδιά θέλει να κάνει αυτό που πάντα ονειρευόταν, όπως τονίζει.

Όσο για τον Ταμπούς; «Θα μείνει για πάντα μαζί μου», διαβεβαιώνει η Εσρά, και είναι αδύνατον να μην την πιστέψει κάποιος, αφού έκανε μαζί του όλο αυτό το μακρύ και δύσκολο ταξίδι ως την Ειδομένη! «Δεν μπορεί να ζήσει χωρίς εμένα και εγώ δεν μπορώ να ζήσω εσένα Ταμπούς», λέει χαμογελώντας η Εσρά.


Η ιστορία του Ταμπούς και της Εσρά έχει ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου. Μένει μόνο να καταφέρουν να φτάσουν και οι ίδιοι στον προορισμό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου