Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

Την πεποίθησή του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υιοθετήσει ένα κοινό σχέδιο δράσης για το προσφυγικό και "θα διαλύσει τα δίκτυα των λαθρεμπόρων" εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Υπογράμμισε ότι "υπάρχουν συμφωνίες που δεν έχουν υιοθετηθεί από όλους" ενώ τόνισε ότι είναι αναγκαίο "να επιταχύνουμε τη διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων".

"Μια από τις βασικές αρχές της Ευρώπης είναι να μοιραστούμε την ευθύνη και την αλληλεγγύη. Αυτό είναι που κυριαρχεί και όλοι πρέπει να εφαρμόσουμε τις κοινές μας αποφάσεις" είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Μαραθώνιος επαφών

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σήμερα μαραθώνιο επαφών στις Βρυξέλλες, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ με την Τουρκία. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο κ. Τσίπρας συναντάται με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε που έχει και την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Μετά την συνάντηση αυτή, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου (10:30), στον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης και την απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ (11:00) και αμέσως μετά θα παρακαθήσει στο γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών μελών ΕΕ και Τουρκίας. Γύρω στις 15.00 τοπική ώρα, δηλαδή μετά το πέρας της συνάντησης ΕΕ-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των κρατών μελών της ΕΕ.


Η τήρηση των συμφωνιών της ΕΕ για το προσφυγικό και η πίεση προς την Τουρκία να εφαρμόσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες επανεισδοχής, θα είναι οι βασικές θέσεις του πρωθυπουργού ΑλέξηΤσίπρα, στη σημερινή Σύνοδο. Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε για συνέχιση της πολιτικής στο προσφυγικό που, όπως ανέφερε, αναδεικνύει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα γίνει αποθήκη ψυχών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ασκήσει πίεση, σήμερα στις Βρυξέλλες, επί της Τουρκίας ώστε η τελευταία να την βοηθήσει να ελέγξει τη μεταναστευτική κρίση που θέτει σε κίνδυνο την ενότητά της και μεταφράσθηκε την Κυριακή σε μια νέα τραγωδία η οποία στοίχισε τη ζωή σε 25 ναυαγούς στο Αιγαίο.

Παράλληλα η Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, η οποία περιμένει ότι θα χρειαστεί να υποδεχθεί έως τα τέλη Μαρτιου 100.000 πρόσφυγες προερχόμενους από τη γείτονα.

Η ΕΕ πρόκειται να αποδεσμεύσει γρήγορα 700 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια για να βοηθήσει την Αθήνα.

Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε την Κυριακή ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να στηρίξει και θα στηρίξει την Ελλάδα με αλληλεγγύη».

Παγκόσμιο πρόβλημα, που αφορά όλη την Ευρώπη, χαρακτήρισε το προσφυγικό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, την Παρασκευή 4 Μαρτιου. Συμφωνήσαμε ότι το προσφυγικό δεν είναι θέμα Τουρκίας ή Ελλάδας ούτε μπορεί να περιοριστεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και η συμφωνία συνδρομής του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπισή του. 

«Η Ευρώπη αυταπατάται εάν πιστεύει ότι οι πρόσφυγες θα μπορούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph. Με αφορμή τη σημερινή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, ο κ.Τόσκας αναφέρει ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Η ελληνική κυβέρνηση, προσθέτει, δεν μπορεί να σταματήσει τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι επιθυμούν να διασχίσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας, με προορισμό τα κράτη της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου