Κατρούγκαλος: Πρόοδος και «αναγκαίες υποχωρήσεις» στο Ασφαλιστικό

Πρόοδος σε όλα τα μεγάλα θέματα του ασφαλιστικού προέκυψε κατά τη διάρκεια της τρίτης διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργού Εργασίας και των εκπροσώπων των θεσμών, σύμφωνα με δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου. Στη συνέχεια ακολουθεί συνάντηση για το φορολογικό

Μετά το τέλος της δίωρης διαπραγμάτευσης ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «υπήρξε πρόοδος σε όλα τα θέματα και ελπίζω να κλείσουμε την διαπραγμάτευση στην επόμενη συνάντηση που θα γίνει το Σάββατο».

Ο υπουργός Εργασίας είπε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει συμβιβασμός χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις και τόνισε ότι δεν υπήρξε κάθετη άρνηση των εκπροσώπων των θεσμών σε κανένα από τα βασικά θέματα του ασφαλιστικού, όπως τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές συντάξεις, η αρχιτεκτονική του συστήματος.


Στη συνέχεια ακολουθεί συνάντηση για το φορολογικό και συγκεκριμένα στις 4 μ.μ., στα οποία η διαφωνία παραμένει.

Επιπλέον, στην ατζέντα των συναντήσεων υπάρχουν τα θέματα της Δικαιοσύνης στις 12 και τα χρηματοοικονομικά στις 7 μ.μ.

Το ύψος του αφορολόγητου


Στο φορολογικό η συζήτηση επικεντρώνεται στο ύψος του αφορολόγητου εισοδήματος.

Οι δανειστές και κυρίως η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φέρεται να πιέζει για μείωσή του στα επίπεδα των 8.000 ευρώ από 9.500 ευρώ που είναι σήμερα. 

«Το αφορολόγητο είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει» δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το τέλος της πολύωρης συνάντησης με τους επικεφαλής των θεσμών, κατά την οποία τα όποια σημάδια προόδου δεν επιβεβαιώθηκαν

Μισθωτοί, ενοίκια και ελεύθεροι επαγγελματίες

Σε ό,τι αφορά τα άλλα θέματα της διαπραγμάτευσης για τη φορολογία, στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, βρίσκονται οι αλλαγές στην φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, στο καθεστώς φορολόγησης των ενοικίων καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Για τους επαγγελματίες εξετάζεται να φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που θα ισχύει για τους μισθωτούς χωρίς το αφορολόγητο. Για τα ενοίκια παραμένει στο τραπέζι η πρόβλεψη του προγράμματος οικονομικής πολιτικής για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 11% στο 15% για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για τα υψηλότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου