Ξέσπασμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Ευρωκοινοβούλιο -video- και παρασκήνιο σε μυστικό δείπνο

Την πεποίθηση ότι διακυβεύεται η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος λόγω των καθυστερήσεων που, με ευθύνη κυρίως του ΔΝΤ παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατα την ομιλία του στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.





Ο Έλληνας υπουργός έθιξε το ζήτημα της μη επιστροφής των εκπροσωπων των θεσμών, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι δύσκολο να κατανοήσει τη στάση του ΔΝΤ . "Είναι στρατηγική της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Διαφορετικά δε θα έρθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη δε θα ειναι ικανοποιητική. Δεν έχουμε άπλετο χρόνο", σημείωσε.

Ο ίδιος χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μεγαλύτερη εμπλοκή του στο ελληνικό προγραμμα και υπογράμμισε πως χρειάζεται ένας μεσολαβητής που θα εξετάζει τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο του προγράμματος αλλά και θα παίζει ρόλο στις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών.

Προσπάθεια σύγκλισης ΕΕ - ΔΝΤ για την αξιολόγηση

Την επίτευξη κοινής θέσης, έτσι ώστε να «ξεμπλοκάρει» η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, θα επιχειρήσουν σήμερα οι εκπρόσωποι των θεσμών, οι οποίοι συναντώνται το βράδυ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι έως τώρα διαβουλεύσεις δεν έχουν αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς, καθώς η απόσταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό έως το 2018 παραμένει, παρά τα βήματα προόδου που σημειώθηκαν στις προηγούμενες συναντήσεις. 

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το EuroWorking Group της Δευτέρας συμβούλευσε τους επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα να καταβάλουν μια ακόμη προσπάθεια σύγκλισης πριν το Eurogroup της 7ης Μαρτίου, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η εκκίνηση της αξιολόγησης το συντομότερο.


Σε μυστικό δείπνο οι δανειστές


Το υπό άκρα μυστικότητα δείπνο των εκπροσώπων των δανειστών πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, του Μάρκο Μπούτι από την Κομισιόν και του Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ. 

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι έως τώρα διαβουλεύσεις δεν έχουν αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς, καθώς η απόσταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό έως το 2018 παραμένει, παρά τα βήματα προόδου που σημειώθηκαν στις προηγούμενες συναντήσεις.

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το EuroWorking Group της Δευτέρας συμβούλευσε τους επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα να καταβάλουν μια ακόμη προσπάθεια σύγκλισης πριν το Eurogroup της 7ης Μαρτίου, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η εκκίνηση της αξιολόγησης το συντομότερο.


Το Ασφαλιστικό επιστρέφει στο Eurogroup
Εντωμεταξύ, προσδιορίστηκε η ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας με βασικό και πάλι θέμα το ελληνικό πρόγραμμα, σηματοδοτώντας τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό για κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών μετά τις διαβουλεύσεις των επόμενων ημερών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των υπουργών Οικονομικών θα βρεθούν οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, το Δημοσιονομικό, το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου