Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε κλίμα καχυποψίας

Οι εκπρόσωποι των θεσμών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, υπό την σκιά της διαρροής της συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου. «Δεν βοηθούν οι διαρροές», απάντησε η Κριστίν Λαγκάρντ με δημόσια επιστολή της προς στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε με την Άνγκελα Μέρκελ σε μεταξύ τους επικοινωνία, πως η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει εντός Απριλίου.
Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρεφερ (ΕΚΤ) και Νίκολα Τζιαμαριόλι (ESM) βρίσκονται στην Αθήνα για να ξεκινήσουν σε κλίμα βαριάς καχυποψίας και αμηχανίας τις συζητήσεις με την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Την έλλειψη εμπιστοσύνης, ξεκαθάρισε με τον πλέον επίσημο τρόπο και η επιστολή της επικεφαλής του ΔΝΤ, προς τον Αλέξη Τσίπρα. «Η ομάδα αποτελείται από έμπειρο προσωπικό το οποίο εμπιστεύομαι πλήρως και το οποίο έχει την προσωπική μου υποστήριξη. Για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του, εφόσον μας έχετε προσκαλέσει, είναι ζωτικής σημασίας οι αρχές σας να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον το οποίο σέβεται την ιδιωτική φύση των συζητήσεων μεταξύ τους, και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα που εγγυώνται την προσωπική του ασφάλεια» τονίζει η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συνεχίζει λέγοντας πως «το ΔΝΤ διεξάγει τις διαπραγματεύσεις του με καλή πίστη, όχι με απειλές, και δεν επικοινωνούμε μέσω διαρροών».

Η επιστολή ήταν απάντηση σε αυτή του Αλέξη Τσίπρα , ο οποίος ζήτησε να μάθει «εάν η θέση των αξιωματούχων του ΔΝΤ, οι οποίοι διαθέτουν ρόλους κλειδιά στο ελληνικό πρόγραμμα αντανακλά την επίσημη θέση του ΔΝΤ. Η χρήση ενός πιστωτικού γεγονότος ως ένα μέσο πίεσης προς την Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη είναι πέρα από τα όρια της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης όπως την καταλαβαίνουμε».


Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Ολάντ και Μπάιντεν
Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει τον κύκλο των επαφών του την Δευτέρα, με τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

Την Κυριακή ο πρωθυπουργός επικοινώνησε για 35 λεπτά με την Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία συμφώνησε για την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εντός Απριλίου. Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε επίσης με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, τον διοικητή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επικοινώνησε με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.a

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου