Συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για το προσφυγικό

Την ανάγκη να γίνουν βήματα προόδου από τουρκικής, ελληνικής και ευρωπαϊκής πλευράς για να εφαρμοστεί πλήρως η πρόσφατη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό υπογράμμισε σήμερα από την Άγκυρα ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Δ. Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος μας και η ΕΕ είναι εταίρος της Τουρκίας, είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης, είτε πρόκειται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σε ότι αφορά την μετανάστευση, σκοπός μας είναι να αντικαταστήσουμε τις ανοργάνωτες, χαοτικές, παράτυπες και επικίνδυνες μεταναστευτικές ροές με οργανωμένες, ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη για όσους δικαιούνται διεθνή προστασία σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Σήμερα, περίπου 70 άτομα που χρήζουν προστασίας θα επανεγκατασταθούν άμεσα και με ασφάλεια από την Τουρκία προς τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Αυτή η διαδικασία τη στιγμή που μιλάμε είναι σε εξέλιξη.

Παράλληλα, σήμερα το πρωί, 202 άνθρωποι επέστρεψαν από τη Λέσβο και τη Χίο προς την Τουρκία με φεριμπότ. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν φτάσει στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία της 20ης Μαρτίου και που δεν έχουν ζητήσει άσυλο, ή οι αιτήσεις τους έχουν απορριφθεί. Ταυτόχρονα ,διασφαλίζουμε ότι όλα γίνονται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου