Η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αποφάσισε την ένταξη των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του EFSF, γεγονός που ισοδυναμεί με έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση καθώς πλέον οι εγχώριες τράπεζες μπορούν να πουλήσουν σταδιακά εντός της χρονιάς έως και το 50% των ομολόγων έκδοσης EFSF, τα οποία διακρατούν στα χαρτοφυλάκια τους.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συμπεριέλαβε τους τίτλους του Eυρωπαϊκού Mηχανισμού Διάσωσης EFSF στην λίστα των προς απόκτηση χρεογράφων, είπε εκπρόσωπος της ΕΚΤ την Παρασκευή, εξηγώντας ότι εξαιτίας των υψηλών εγγυήσεων που διαθέτουν οι τίτλοι του EFSF καθίσταται δυνατή η ένταξή τους στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να πουλήσουν με κέρδος μέρος των ομολόγων του EFSF που κατέχουν και να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους. Από την απόφαση της ΕΚΤ εξαιρούνται τα ομόλογα έκδοσης ESM ύψους περίπου 5,4 δισ. ευρώ που εισφέρθηκαν στις τράπεζες για την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.

Το ύψος των ομολόγων έκδοσης EFSF που κατέχουν οι τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 37 δισ. ευρώ. 

Η Πειραιώς έχει τη μεγαλύτερη θέση κατέχοντας ομόλογα έκδοσης EFSF αξίας 14,22 δισ. ευρώ. Η Εθνική κατέχει ομόλογα έκδοσης EFSF 9,08 δισ.. Η Eurobank κατέχει 10,04 δισ. και η Alpha μόλις 4,1 δισ. ευρώ.

Η απόφαση έδωσε φτερά στις τιμές των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται σε διψήφιο ποσοστό 13%.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου