Εκατοντάδες πρόσφυγες δέχτηκαν χημικά και σφαίρες καουτσούκ στην Ειδομένη-VIDEO

Εκτεταμένη χρήση χημικών κι επιθέσεις κατά προσφύγων με πλαστικές σφαίρες πραγματοποίησαν οι αρχές της ΠΓΔΜ την Κυριακή στην Ειδομένη. Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα τουλάχιστον 260 είναι οι πρόσφυγες που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ περισσότεροι από 30 εκείνοι που έχουν τραύματα από τις σφαίρες καουτσούκ. Επτά πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ η κατάσταση στον καταυλισμό είναι αποπνικτική
Η ρίψη χημικών συνεχίστηκε έως αργά το απόγευμα, όταν η κατάσταση εκτονώθηκε λόγω της βροχής


Η αστυνομία της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι 15 αστυνομικοί της χώρας τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των σημερινών επεισοδίων με πρόσφυγες και μετανάστες, στα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Οι πέντε από τους τραυματίες αστυνομικούς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της πόλης Γευγελή, ενώ οι υπόλοιποι δέκα φέρουν ελαφρά τραύματα από πέτρες και άλλα αντικείμενα.

«Η χρήση χημικών, σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου λαμψης από τις δυνάμεις της ΠΓΔΜ, άνευ διακρίσεων, εναντίον ευάλωτων πληθυσμών, και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, είναι πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα» τονίζει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης. «Καλούμε τις αρχές της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών», σημείωσε ο κ. Κυρίτσης.




«Καλούμε επίσης τους πρόσφυγες να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας», πρόσθεσε.



Δακρυγόνα στους πρόσφυγες

Νωρίτερα, επεισόδια μεταξύ προσφύγων και των αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξέσπασαν στη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ οι πρόσφυγες πέταξαν πέτρες προς το μέρος των αστυνομικών. Η αστυνομία φαίνεται ότι έκανε και χρήση σφαιρών από καουτσούκ, από τις οποίες αναφέρονται τραυματισμοί.



Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία των προσφύγων κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. 



Από τη στιγμή που δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.


Σημειώνεται ότι χθες μοιράστηκε στους πρόσφυγες φυλλάδιο γραμμένο στην αραβική γλώσσα, καλώντας τους να επιχειρήσουν μαζικά να περάσουν τα σύνορα. Από τις 10 το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ





Τραυματισμούς από σφαίρες καουτσούκ αναφέρουν οι ΓΧΣ

Τραυματισμούς προσφύγων στην Ειδομένη από σφαίρες καουτσούκ αναφέρουν μέλη των Γιατρών των Χωρίς Σύνορα, που τις τελευταίες ώρες, έχουν περιθάλψει δεκάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά. Πολλοί πρόσφυγες κατέφυγαν στα ιατρεία του καταυλισμού με αναπνευστικά προβλήματα. 



«Τα περισσότερα από τα περιστατικά σχετίζονται με αναπνευστικά προβλήματα, που προκαλεί η χρήση χημικών, αλλά έχουμε και κάποιους τραυματισμούς, που μας δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν σφαίρες από καουτσούκ», ανέφερε στο Αθηναϊκό πρακτορείο μέλος των ΓΧΣ, διευκρινίζοντας ότι σοβαρός τραυματισμός δεν έχει καταγραφεί, αν και σε 2 ή 3 περιπτώσεις χρειάστηκε διακομιδή τραυματιών με το ΕΚΑΒ.



Συνεχίζονται τα επεισόδια

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για εκτόνωση, η κατάσταση είναι σε εξέλιξη», ανέφεραν εκπρόσωποι της ελληνικής αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι κοντά στον φράκτη βρίσκονται άλλοτε δεκάδες, άλλοτε εκατοντάδες άτομα και όποτε ρίχνουν πέτρες και αντικείμενα προς την πλευρά των Σκοπίων τους «απαντούν» με τη χρήση χημικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου