Μοσκοβισί: Επικερδής για όλους η συμφωνία με την Ελλάδα

Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι επικερδής για όλους, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, που εμφανίζεται πεπεισμένος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ τονίζει ότι τα νέα προαπαιτούμενα δεν αποτελούν νέο Μνημόνιο.
«Δεν είναι το τέλος της ιστορίας» τονίσει ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο και προσθέτει: «Είμαι αισιόδοξος από την εμπειρία μου ότι δεν έχουμε εναλλακτική από το να μείνουμε ενωμένοι και να κινηθούμε προς μια προοδευτική λύση για την Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε κι άλλα Eurogroup, είμαι βέβαιος ότι θα περάσουμε και μερικές ακόμη νύχτες στο Συμβούλιο για αυτό το θέμα, αλλά νομίζω επίσης και ότι η απόφαση του Eurogroup άλλαξε τα δεδομένα».

Στην κριτική που ασκείται ότι η ΕΕ απλώς ανέβαλε τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος ως το 2018, ο Ευρωπαίος επίτροπος διαφωνεί και απαντά ότι δεν θεωρεί ότι «κλοτσάμε το τενεκεδάκι πιο κάτω στον δρόμο», ενώ αναφέρεται σε «μια αποφασιστική στιγμή προκειμένου να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη».

Ο κ. Μοσκοβισί επισημαίνει πάντως ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει και αυτή πέφτει κυρίως στους ώμους της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία καλείται να εφαρμόσει τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην πρόσφατη ιστορία της χώρας. «Υπάρχει σίγουρα ένα πράγμα στο οποίο θα είναι όλοι σε εγρήγορση και αυτό είναι η εφαρμογή. Η ψήφιση σίγουρα χρειάστηκε θάρρος και γνωρίζουμε πόσο δύσκολη ήταν. Η εφαρμογή όμως είναι άλλο πράγμα», διευκρινίζει και χαρακτηρίζει την συμφωνία ως «πιθανότατα πιο παγκόσμια και φιλόδοξη από ό,τι αναμενόταν πριν από έναν μήνα».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η τελική απόφαση του Eurogroup παραλείπει συγκεκριμένα νούμερα για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018, ο κ. Μοσκοβισί δηλώνει ότι αυτό «δείχνει ότι πρέπει να επανέλθουμε στο θέμα».


«Θα προσπαθήσουμε να γεφυρώσουμε τα κενά με το ΔΝΤ»
Ερωτώμενος αν η αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA), η οποία θα συνταχθεί από το ΔΝΤ, θα μπορούσε να αποτελέσει μελλοντικό πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις, καθώς η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν έχουν κατορθώσει να συμφωνήσουν στις προβλέψεις των στόχων για την Ελλάδα, ο επίτροπος εξηγεί ότι η DSA «θα είναι δική τους (ενν. του ΔΝΤ) αλλά θα πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία με μας».

«Θα προσπαθήσουμε να γεφυρώσουμε όλα τα κενά ώστε να βρούμε κοινή γραμμή», συνεχίζει, μια υπόθεση που θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη, διότι πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και η ελληνική κυβέρνηση έχουν δημοσίως ασκήσει κριτική στο ΔΝΤ για υπερβολική απαισιοδοξία στις προβλέψεις του.

Ο κ. Μοσκοβισί τονίζει ότι την απόφαση του Eurogroup εγκρίνει όχι μόνο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και το επιτελείο της. «Η κυρία Λαγκάρντ εμπιστεύεται το επιτελείο της και το επιτελείο της συμφωνεί. Ήταν πολύ σημαντικό για μας, για τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και για μένα, το γεγονός ότι ο Πολ Τόμσεν ήταν μαζί μας στην συνέντευξη Τύπου, διότι αυτό αποτελούσε έμπρακτη απόδειξη δέσμευσης», δηλώνει.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ έδειξαν την ίδια επιθυμία να παραμείνουν στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Μοσκοβισί κάνει λόγο για «κοινό καθήκον». «Νομίζω ότι έχουμε κοινό καθήκον και αυτό μετασχηματίζεται σε πολιτική βούληση. Αυτό το κοινό καθήκον θα υπάρξει και θα δείξει πλήρη αλληλεγγύη στην Ελλάδα», τονίζει.

«Μπορεί να έχουμε αρχικά διαφορετικές απόψεις, μπορεί να έχουμε διαφορετικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων ή διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά στο τέλος αισθανθήκαμε πάντα ότι πρέπει να μείνουμε ενωμένοι. Οπότε αυτό το κοινό καθήκον είναι σημαντικό και στις 25 Μαΐου επαναβεβαιώθηκε ότι θα μείνουμε ενωμένοι», προσθέτει.


«Δεν πρόκειται για νέο Μνημόνιο»
Απορρίπτει πάντως δημοσιεύματα που θέλουν την συμφωνία να αποτελεί νέο πρόγραμμα διάσωσης: «Όχι, όχι, ούτε συζήτηση», λέει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει πως «δεν πρόκειται καθόλου για νέο Μνημόνιο. Ας μην υπάρχει καμία σύγχυση, πρόκειται για συμπλήρωση της συμφωνίας που πετύχαμε στο Eurogroup». Αναφερόμενος στα επιπλέον προαπαιτούμενα που ζητήθηκαν από την Αθήνα, ο επίτροπος εξηγεί ότι «είναι αλήθεια ότι χρειάζεται να ψηφιστούν κάποια προαπαιτούμενα και πρέπει να υιοθετηθούν κάποιες τροπολογίες, οι ελληνικές αρχές έχουν συμφωνήσει».

Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε ακόμη την ικανοποίηση της Επιτροπής για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υιοθετηθεί και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν άσκησε πίεση για την εκταμίευση μιας μεγάλης δανειακής δόσης. Όπως είπε, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Γιούνκερ πίστευαν ότι το Grexit πρέπει να αποσυρθεί από το τραπέζι και ότι ο ρόλος της Επιτροπής παραμένει αυτός του έντιμου διαμεσολαβητή. «Θα το κάνουμε πάλι και πάλι και πάλι», τονίζει.

Αναφερόμενος στις επιδόσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι «είναι καλός διαπραγματευτής, εποικοδομητικός, σοβαρός και τον ευχαρίστησαν όλοι στο Eurogroup». Θέλω κι εγώ να τον ευχαριστήσω, σημειώνει, ενώ σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη του στις ελληνικές αρχές, ο κ. Μοσκοβισί δηλώνει ότι από την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα «η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι τόσο εύκολη όσο θα μπορούσε να είναι».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου