Το καυτό μείγμα για την εκταμίευση της δόσης

Μεταρρυθμίσεις και χρέος αποτελούν το καυτό μείγμα για την εκταμίευση της δόσης, καθώς «πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση», αναφέρεται στην ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας. Χωρίς Λαγκάρντ η συνεδρίαση, καθώς το ΔΝΤ επιμένει για τα πρόσθετα μέτρα.
H Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα είναι παρούσα στο Eurogroup της Δευτέρας, κάτι που σηματοδοτεί ότι οι διαφωνίες για τα πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που ζητά το Ταμείο παραμένουν.

Μέτρα και χρέος «πρέπει να συνυπάρχουν για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση» αναφέρει η ανακοίνωση ενόψει του Eurogroup, που κρίθηκε θετική από την κυβέρνηση. 

Ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία ούτε στο χρέος, ούτε στα μέτρα και συγκεκριμένα στα πρόσθετα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού.


Με το βλέμμα στις 24 Μαΐου
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αναμένεται οριστική συμφωνία κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα. 

Η κυβέρνηση προσδοκά να επισημανθεί πάντως η πραγματοποίηση σημαντικής προόδου και ευελπιστεί να υπάρξει συμφωνία στο επόμενο Eurogroup, στις 24 Μαΐου.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup, «η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».

Βερολίνο: Κινητικότητα αλλά και ανοιχτά σημεία

«Έχουμε τη Δευτέρα μία επόμενη συνάντηση του Eurogroup. Έχουμε διαπιστώσει εδώ συχνά ότι στα θέματα ουσίας έχει υπάρξει τον τελευταίο καιρό κάποια κινητικότητα», δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να συμπληρώσει ότι «δεν έχουμε φθάσει ακόμα» στο τέλος, αφού «υπάρχουν ακόμα και ανοιχτά σημεία». 

Η αξιολόγηση, πρόσθεσε, «δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε -γνωρίζετε αυτόν τον τεχνικό όρο- ένα "Staff Level Agreement". Υπό αυτή την έννοια αναμένουμε από τους θεσμούς να συνεχίσουν τις εργασίες προετοιμασίας».

Όπως σημείωσε, υπάρχει μεν αυτή η ημερομηνία τη Δευτέρα, αλλά λόγω των εορτών δεν μπορούσαν να συμβούν και πολλά τις αμέσως προηγούμενες μέρες.


«Τα μνημόνια κράτησαν όρθια την Ελλάδα»

«H πολιτική Προγραμμάτων στην Ελλάδα φρόντισε ώστε το κρατικό και χρηματoοικονομικό σύστημα της Ελλάδας στο σύνολό τους να κρατηθούν όρθια- χωρίς αυτό το κράτος δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσει συντάξεις, μισθούς και λογαριασμούς. Και την εναλλακτική δεν θα ήθελε κανείς εδώ να την φανταστεί», δήλωσε σχολιάζοντας έκθεση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Handelsblatt», σύμφωνα με την οποία λιγότερο από το 5% των πρώτων δύο πακέτων στήριξης κατέληξε στα κρατικά ταμεία.

«Αυτή η μελέτη δεν μας ενοχλεί καθόλου. Έχουμε εδώ συχνά μιλήσει για αυτό το θέμα, πιστεύω πριν από ένα χρόνο την τελευταία φορά. Υπό αυτή την έννοια, η μελέτη δεν είναι κάτι νέο. Αυτό που πέτυχε η πολιτική των Προγραμμάτων στην Ελλάδα είναι ότι αποφεύχθηκε μία άτακτη κρατική χρεοκοπία. Για αυτό ήταν αναγκαίο η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της», δήλωσε η Φον Τισενχάουζεν.

«Οι πόροι των Προγραμμάτων υπηρετούν κατά κανόνα συνοπτικά τρεις στόχους: Πρώτον, κάλυψη του τρέχοντος ελλείμματος, δεύτερον, εξυπηρέτηση του χρέους και, εάν αυτό είναι αναγκαίο, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Αυτά δεν είναι κάτι νέο, αναφέρονται και σε όλα τα κείμενα των Προγραμμάτων», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου