Πιθανό να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία των δανειστών με την Αθήνα στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης - Υπέρ της εξεύρεσης λύσης και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ «Από τους Έλληνες έχουμε πάρει πολλά και έχουμε δώσει λίγα», δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNBC, στο πλαίσιο της συνόδου των G7, στην Ιαπωνία, ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές «και επομένως, θεωρώ ότι μπορούμε να έχουμε μία συμφωνία».

Παράλληλα, αναφέρθηκε με έμμεσο τρόπο στο ΔΝΤ και τις απαιτήσεις του, λέγοντας ότι «όσοι υποστήριζαν μία γενναία εμπροσθοβαρή ελάφρυνση του χρέους, έχουν μετριάσει πλέον, τη στάση τους», ενώ το ίδιο έχουν πράξει «και όσοι υποστήριζαν ότι το ελληνικό χρέος δεν χρήζει καμίας ελάφρυνσης».

Σχετικά με τα δάνεια της Ελλάδας, υποστήριξε ότι «είτε το επόμενο έτος, θα είμαστε σε θέση να περιορίσουμε το κόστος του κύριου πακέτου δανειοδότησης της Ελλάδας».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος σε δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος. 

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα εάν συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους για τις προσεχείς δεκαετίες, και όχι απλώς διευθέτησή του έως το 2018, ο κ. Γιούνκερ απάντησε:

«Εάν μειώναμε το ελληνικό χρέος τώρα δεν θα είχε καμία χρησιμότητα για τη χώρα, δεδομένου ότι δεν υποχρεούται να αποπληρώσει τίποτα τα επόμενα χρόνια. Θα ήταν όμως η αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας που έχει καταβληθεί από τους Έλληνες. Τους έχουμε πάρει πολλά, τους έχουμε δώσει λίγα. Θα πρέπει τουλάχιστον να τους επιστρέψουμε την αξιοπρέπειά τους» είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε: «'Εχω πάντα υποστηρίξει ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Πάλεψα κατά της ιδέας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και το ενιαίο νόμισμα. Είμαστε εντελώς κοντά για μια νέα συμφωνία για το πρόγραμμα προσαρμογής και επικροτώ τις προσπάθειες των Ελλήνων» τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου