Τουσκ: Επτά χρόνια θα χρειαστούν για να οριστικοποιηθεί το διαζύγιο ΕΕ-Βρετανίας

Επτά περίπου χρόνια θα χρειαστούν για να οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, εφόσον οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, υπολόγισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Οι Βρετανοί ψηφοφόροι καλούνται στις 23 Ιουνίου να αποφασίσουν αν επιθυμούν η χώρα τους να παραμείνει μέλος της ΕΕ ή όχι.

Μόνο η λύση των διάφορων συμβάσεων που συνδέουν τη Βρετανία με την Ευρώπη θα αποτελούσε μια «θλιβερή αλλά συγκριτικά απλή» διαδικασία, εξήγησε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε περίπου δύο χρόνια, εκτίμησε.

Όμως στη συνέχεια, η καθεμιά από τις υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη της ΕΕ καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνουν το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή τη νέα σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ. Για να γίνει αυτό "θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια και, φοβάμαι ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για επιτυχή κατάληξη" σε όλες τις περιπτώσεις, συνέχισε.

Για χαμένη δεκαετία προειδοποιεί ο Κάμερον σε περίπτωση Brexit

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, έκανε λόγο για «μια χαμένη δεκαετία» στην περίπτωση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνέπεια του Brexit θα είναι «μια χαμένη δεκαετία» όσον αφορά την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τις δαπάνες της κοινωνικής πρόνοιας, προειδοποίησε. «Θα έχουμε μια δεκαετία αβεβαιότητας», κατά τη διάρκεια της οποίας το Λονδίνο θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, κάτι που «θα εξαντλήσει την ενέργεια της κυβέρνησης και της χώρας», συνέχισε.

Ο Κάμερον κάλεσε τους συμπατριώτες του να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. «Δεν μειώνεται η χώρα σας ευρισκόμενη εντός της ΕΕ, αντιθέτως, ενισχύεται», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του εθνικιστικού Ukip Νάιτζελ Φάρατζ, που τάσσεται υπέρ του Brexit, είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει να πάρει διαζύγιο από «ένα σχέδιο που απέτυχε».

«Οι άνθρωποι βαρέθηκαν τις απειλές του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών» για τις οικονομικές συνέπειες της αποχώρησης, σημείωσε στην ίδια εκπομπή του BBC, εκτιμώντας ότι το ΗΒ θα τα πάει μια χαρά μόνο του. Επανέλαβε επίσης ότι η βασική ανησυχία των Βρετανών είναι η μαζική είσοδος μεταναστών από χώρες της ΕΕ, την οποία επιτρέπει η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων εντός της Ένωσης.

Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times, που επικαλείται διπλωματικά έγγραφα, οι βρετανικές αρχές ετοιμάζονται να επιτρέψουν σε 1,5 εκατομμύριο Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στη Βρετανία χωρίς βίζα. Η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε από την υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι και τον υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ. «Είναι παντελώς ψευδές», έγραψαν οι δύο υπουργοί σε κοινή ανακοίνωσή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου