Αντίστροφη μέτρηση για το «συμπληρωμένο μνημόνιο»

Αύριο Πέμπτη, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, συνεδριάζει το EuroWorking Group, προκειμένου να υπογραφεί, εκτός απροόπτου, το κείμενο της συμφωνίας, δηλαδή το «συμπληρωμένο μνημόνιο» και το «τεχνικό μνημόνιο». Εντωμεταξύ, αποδέσμευση της δόσης για την Ελλάδα φέρεται να προτείνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters
Αναλυτικά, την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) θα προτείνει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με επιστολή που απηύθυνε προς την Eπιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag o γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιενς Σπαν και περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, το αίτημα συνοδεύεται από εννέα συνημμένα έγγραφα στα οποία περιγράφονται όλες οι σχετικές εξελίξεις και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εισηγείται την έγκριση της εκταμίευσης, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τα υπολειπόμενα άμεσα μέτρα.

Όσον αφορά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «αποφάσεις για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα δεν υφίστανται τώρα», τονίζεται στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.


Ελληνικό, επικουρικές, εφάπαξ και ΓΓ Εσόδων
Τα προαπαιτούμενα για την καταβολή της υπoδόσης των 7,5 δισ. ευρώ, με σειρά από εφαρμοστικές πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης αφορούν τις αποφάσεις για το Ελληνικό, τον νέο υπολογισμό επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, αλλά και τη μεταφορά πληροφοριών από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων στην ΕΛΣΤΑΤ.

Ως προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Deutsche Telecom για τη μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ, αλλά και τη νομική κάλυψη των μελών του ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται να λήξουν μέχρι την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης που υπολογίζεται προς το παρόν στις 16-17 Ιουνίου.

Στο δεύτερο πακέτο με προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ που έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο, περνούν ζητήματα όπως η αναμόρφωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους μεγάλους καταναλωτές, αλλά και η ενοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπεται από την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, μαζί με τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν Ενέργεια, Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, τράπεζες και κόκκινα δάνεια.


Τελική έγκριση στο Eurogroup της 16ης Ιουνίου 
Εφόσον υπογραφούν τα κείμενα της συμφωνίας, το συμπληρωμένο μνημόνιο, και το τεχνικό μνημόνιο, μαζί με την έκθεση συμμόρφωσης και τις συνοδευτικές επιστολές θα οδεύσουν προς τα Εθνικά Κοινοβούλια πέντε κρατών για να επικυρωθούν.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι τα κείμενα θα φτάσουν στο Eurogroup της 16ης Ιουνίου για την τελική έγκριση, ενώ την ίδια ημέρα ή την επομένη, δηλαδή στις 17 Ιουνίου, προγραμματίζεται να συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο του ESM υπό τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για την έγκριση εκταμίευσης της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ.


Μηχανισμός αυστηρότερης εποπτείας
Επίσης, στο Eurogroup της 16ης Ιουνίου θα αποφασιστεί και ο μηχανισμός αυστηρότερης εποπτείας και αποδέσμευσης των δόσεων που θα καταλήξουν σε αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.

Οι θεσμοί πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, προκειμένου να προετοιμάσουν το επόμενο πακέτο της δεύτερης αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου