Απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα για τις θρησκευτικές ελευθερίες

Απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα για τις θρησκευτικές ελευθερίες
Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών απορρίπτουν όλες τις αιτιάσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο σε ανακοίνωση -με αφορμή την ανάγνωση του Κορανίου αστην Αγία Σοφία- θέτει ζήτημα θρησκευτικών ελευθεριών στην Ελλάδα.
Η Αθήνα μέσω κύκλων του υπουργείου Εξωτερικών υπενθυμίζει στην Άγκυρα πως η Αγία Σοφία είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και πως αν η Τουρκία «δεν έχει ακόμα κατανοήσει ή δεν καταβάλλει προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα».


Οι ίδιες πηγές απορρίπτουν ως «εντελώς αβάσιμους» τους τουρκικούς ισχυρισμούς «περί δήθεν ζητήματος θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι στη Θράκη της ισονομίας και του σεβασμού των πολιτών, όπου η δημοκρατία λειτουργεί υποδειγματικά, λειτουργούν απρόσκοπτα πάνω από 320 μουσουλμανικά τεμένη».


Περί εκσυγχρονισμού
Το τουρκικό ΥΠΕΞ με την ανακοίνωσή του εγκαλεί, μεταξύ άλλων, την Ελλάδα ότι «εδώ και χρόνια δεν επιτρέπει την κατασκευή τεμένους στην πρωτεύουσά της, παρεμβαίνει συνεχώς στις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και μπερδεύει την εναντίωση προς το Ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό».


Η ανακοίνωση ήταν η απάντηση στην αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο είχε καταδικάσει «ως οπισθοδρομική» την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη επ' ευκαιρία του Ραμαζανιού, κάνοντας λόγο για ακατανόητες εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα.


Επιπλέον, το ελληνικό ΥΠΕΞ σημείωνε πως τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου