Συνεδριάζει το Euroworking Group, με το βλέμμα σε τρία «μέτωπα»


Θετική επί της αρχής είναι η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκθεση συμμόρφωσης έχει ήδη κατατεθεί στο EuroWorking Group (EWG) που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη, με στόχο να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός. «Τώρα τη σκυτάλη θα πάρουν τα κράτη-μέλη», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Τα κράτη θα ενημερωθούν από το EWG για τη θετική αξιολόγηση των θεσμών και θα ακολουθήσει η διαδικασία επικύρωσης από πέντε εθνικά κοινοβούλια.

«Σημαντική πρόοδο» σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης διαπιστώνει η Κομισιόν, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Σημαντική πρόοδο» διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί προς την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων δράσεων». Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε πως η εν λόγω πρόοδος επαληθεύεται τώρα από την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, σύμφωνα με την εντολή του Eurogroup.
Η τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δι αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης, με τους δανειστές να επιθυμούν το κλείσιμο των μετώπων στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και τη θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα μέλη της διοίκησης του νέου υπερταμείου.

Συγκεκριμένα, οι δανειστές θέλουν να είναι βέβαιοι ότι τα στελέχη του νέου Ταμείου θα μπορούν να παίρνουν αποφάσεις χωρίς τον φόβο της άσκησης δίωξης εις βάρος τους. Από την προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριμένα το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων έξι στελέχη βρέθηκαν κατηγορούμενα για απιστία εις βάρος του Δημοσίου, εκ των οποίων τρία ήταν υπήκοοι άλλων χωρών της ευρωζώνης που είχαν τοποθετηθεί για να βοηθήσουν. Οι τρεις τους αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους το Σάββατο.

Παράλληλα, εκκρεμούν η μεταβίβαση του υπολοίπου ποσοστού του Δημοσίου, δηλαδή του 5%, του ΟΤΕ στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και η επίσπευση της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των επενδυτών και του Δημοσίου για την ολοκλήρωση της σύμβασης και την έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό. Η προθεσμία για το Ελληνικό είναι μέχρι τις 20 Ιουνίου.

Σε περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως από το EuroWorking Group, η εκταμίευση πρέπει να ψηφιστεί από τρία κοινοβούλια, της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας και στη συνέχεια να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου